Читај ми!

Газа, масакр у нападу на школу

Тридесет људи погинуло, а стотину рањено у нападу израелске војске на школу УН у Појасу Газе. У израелском бомбардовању прошле ноћи погинуло је 89 Палестинаца. Број жртава израелске офанзиве на палестинској страни порастао на 725, саопштиле су власти.

Према наводима Ал Џазире, масакр се догодио када су тенкови израелске војске напали школу Уједињених нација у Беит Хануни, која је служила као склониште за људе чији су домови уништени.

Портпарол израелске војске рекао је да је у току провера тог извештаја.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун осудио је смртоносни напад на школу УН на северу појаса Газе.

"Многи су убијени, укључујући жене и децу, као и запослене у УН. Оштро осуђујем тај акт", поручује Ки Мун.

Тражи да Израел и Хамас поштују хуманитарни закон током сукоба и да штите хуманитарне раднике.

Он је у саопштењу из Ербила у Ираку навео да околности још нису јасне и да запослени у УН покушавају да издејствују хуманитарну паузу у непријатељству како би се цивили евакуисали.

Портпаролка државног секретара САД Џона Керија каже да тај инцидет истиче потребу за примирјем и решењем сукоба.

"Поново апелујемо на све стране да удвоструче своје напоре да заштите цивиле", поручује портпаролка Керија Џен Псаки.

Ашраф eл Кидра, портпарол палестинских хитних служби рекао је раније да је у синоћним нападима међу убијеним Палестинцима шесторо чланова једне породице.

Палестинско ракетирање је, како се чини, смањено и израелска војска је саопштила да је прошле ноћи из Газе испаљена само једна ракета.

Прекид ватре, упркос појачаним дипломатским напорима, није на видику.

Израел наводи да му је потребно више времена да заустави ракетну ватру преко границе и уништи тунеле, а Хамас захтева да се укине блокада.

Један египатски званичник најавио је у среду да је могућ ограничен хуманитарни прекид ватре до викенда, поводом Ид ел Фитра, највећег муслиманског празника у години после месеца поста Рамазана.

Међутим, Сједињене Амаричке Државе нису у то сасвим сигурне, преноси Ројтерс.

"Не би било тачно рећи да очекујемо прекид ватре до викенда", рекао је један анонимни високи званичник САД, додавши да настављају да раде на томе, али да ништа није договорено у овом тренутку.

У међувремену су економске последице сукоба по Израел делимично ублажене укидањем забране америчким и европским авио-компанијама да лете за Тел Авив и из тог града.

Хамас је забрану означио "победом", а израелски премијер Бенјамин Нетанијаху тражио је од државног секретара Џона Керија да интервенише, како би се забрана укинула.

Ужи састав израелске владе задужен за безбедност, после састанка касно синоћ није објавио никакву одлуку о предложеном хуманитарном примирју, на основу којег би борбе моментално престале, а преговори о условима за дуже примирје почели за неколико дана.

Неимановани израелски званичник рекао је да је армији потребно још четири до пет дана да уништи тунеле и ракетни арсенал Хамаса. Такође, наговестио је да Палестинци, по свој прилици, неће обуставити ватру док трају акције на терену.

Лидер Хамаса Калед Машал тврди да су његови борци напредовали у борби против Израела. Подржава предлог за успостављање хуманитарног примирја, али је формални прекид ватре условио укидањем блокаде према Гази, у којој живи 1,8 милиона Палестинаца.

"Ми не желимо рат и не желимо да се настави, али нас он неће сломити", рекао је Машал синоћ у Катару.

Нетанијаху је, у међувремену, оштро реаговао на најаву међународне истраге акција у Појасу Газе, за које је у Савету за људска права УН наведено да је могуће да се граниче са ратним злочинима.

"Одлука Савета за људска права је пародија. Требало би да поведе истрагу о одлуци Хамаса да претвара болнице у војне командне центре, користи школе као складишта оружја и ставља ракетне батерије на игралишта, у приватне куће и џамије", рекао је Нетанијаху.

Подсекретарка УН за хуманитарне послове Валери Амос изразила је дубоку забринутост због растућих цивилних жртава у Појасу Газе, упозоривши да је "готово немогуће" за Палестинце да се склоне од израелских ваздушних удара.

"Стварност у Гази јесте да је то изузетно густо насељен појас, да није важно колико Израел покушава да минимизира повреде", рекла је Валери Амос за радио Би-Би-Си.

Генерални секретар УН Бан Кимун, који је такође био у мисији за постизање примирја, критиковао је због тога екстремисте у Гази, истакавши да је "срамотно и за жаљење" што су, други пут током сукоба, ракете пронађене у школама УН за избеглице.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару