Читај ми!

Проруске снаге имале ракетни систем БУК?

Вођа проруских снага на истоку Украјине, Александар Ходаковски, потврдио је, у ексклузивном интервјуу Ројтерсу, могућност да је нека побуњеничка група располагала ракетом за коју Вашингтон тврди да је оборила малезијски путнички авион са 298 људи.

Ходаковски, командант батаљона Восток, рекао је да његова јединица никада није имала ракетни систем БУК, али није одбацио могућност да је нека друга јединица можда располагала тим оружјем, преноси Танјуг.

"Знао сам да је један БУК стигао из Луганска. У то време ми је речено да БУК из Луганска стиже под заставом ЛНР (самопроглашене Народне Републике Луганск). За тај БУК сам знао. Чуо сам за њега. Мислим да су га вратили назад јер сам за то чуо у време када се догодила трагедија. Вероватно су га послали назад како би уклонили доказе његовог присуства", рекао је Ходаковски.

Он је оптужио власти у Кијеву да су знале нешто о тој ракети и да су испровоцирале њено коришћење тиме што су намерно спроводиле интензивне ваздушне нападе у тој зони.

"Знали су да БУК постоји, да се креће ка Снежњоју", селу удаљеном 10 километара од места пада авиона, рекао је Ходаковски.

"Знали су да ће тамо бити постављен и испровоцирали су његово коришћење тиме што су покренули ваздушни напад на мету која није била важна... Тог дана су интензивно летели и тачно у тренутку паљбе, у тренутку када је цивилни авион надлетао подручје, почели су ваздушни напад", казао је Ходаковски.

"Чак и ако је тамо био БУК, чак и ако је БУК употребљен, Украјина је та која је учинила све како би изазвала обарање цивилне летелице", напоменуо је вођа проруских снага.

Ходаковски каже да је општепознато да су проруске снаге отеле ракете БУК од украјинских трупа, укључујући три пројектила заплењена у априлу на једном контролном пунтку близу аеродрома у Доњецку, али да ниједна од тих ракета није била оперативна.

Ходаковски је рекао и да је БУК могао да стигне из Русије, где је можда враћен како би се уклонили докази да је био у рукама проруских снага, пренела је британска агенција.

"Нећу да кажем да је Русија дала то оружје нити да га није дала. Русија је можда понудила тај БУК по некој искључиво локалној иницијативи. Ја желим БУК, и ако ми га неко понуди, нећу га одбити. Али, не бих га користио против нечег што не представља опасност по мене. Користио бих га само у случају ваздушног напада на моје положаје, да заштитим људске животе", рекао је Ходаковски.

Пре обарања малезијског авиона, проруске снаге су се, како наводи Ројтерс, хвалиле да су добиле ракете БУК, које могу да погоде летелицу на великој висини, али после тог догађаја самопроглашена Народна Република Доњецк у више наврата је тврдила да никада није имала такво оружје.

Од пада авиона се води дебата око тога ко је испалио ракету која га је оборила у подручју у којем се украјинске снаге боре против побуњеника.

Вашингтон верује да су проруске снаге највероватније грешком погодиле малезијски авион, не знајући да је у питању цивилни лет.

Остали лидери проруских снага тврде да те снаге нису обориле путнички авион, а Русија је одбацила наводе о умешаности.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару