Читај ми!

Русија ће реаговати на приближавање НАТО

Владимир Путин поручио да ће Русија адекватно и пропорционално реаговати на приближавање војне инфраструктуре НАТО-а границама Русије. У међувремену, руски председник потписао закон којим је забрањена реклама на кабловским, односно сателитским ТВ каналима чије се гледање плаћа.

Путин је на седници Савета за безбедност Русије у Москви рекао да Русија неће игнорисати размештање глобалне противракетне одбране и повећање залиха стратешког оружја високе прецизности, наводи Итартас, преноси Танјуг.

Истакао је да снаге НАТО-а "демонстративно јачају на територији источноевропских земаља".

"Шта се дешава? Фактички се формација снага НАТО-а на територији источноевропских земаља демонстративно јача, између осталог, у водама Црног и Балтичког мора", рекао је Путин.

"Често нам говоре да је систем противракетне одбране одбрамбени. Уопште не, то је офанзивни систем, део офанзивног одбрамбеног система САД-а, изнетог на периферију", рекао је Путин.

"Шта год говориле наше стране колеге, добро видимо шта се у стварности дешава (...) Расту размере и интензитет оперативне и борбене припреме (...) Неопходно је у потпуности и на време реализовати све планиране мере за јачање одбрамбене безбедности земље, укључујући Крим и Севастопољ, где фактички морамо поново да градимо војну инфраструктуру", рекао је Путин.

Руски председник је, притом, рекао да Русији и њеној територијалној целовитости тренутно не прети ништа.

"Никакве војне претње, претње суверенитету, територијалној целовитости земље, данас нема", рекао је Путин и додао да је за то гаранција "стратешка равнотежа снага у свету".

Према његовим речима, Русија "строго поштује норме међународног права, своје обавезе према партнерима".

"Русија не улази ни у какве алијансе, и у том је у знатном степену залог нашег суверенитета", подвукао је Путин.

Председник Русије очекује да ће и друге земље и савези уважавати националне интересе Русије, а да ће се спорна питања решавати "искључиво дипломатским путем, преговорима" и да се нико неће мешати у унутрашња питања Русије.

Русија ће, како је истакао, учинити све што од ње зависи ради опсежне и транспарентне истраге катастрофе малезијског "боинга" у украјинском ваздушном простору.

Изражавајући још једном саучешће породицама погинулих, Путин је назвао пад авиона "ужасном трагедијом".

"Нас позивају да извршимо утицај на устанике на југоистоку. Све што је у нашој моћи, понављам, наравно да ћемо урадити", рекао је председник Русије, додајући међутим да је то "апсолутно недовољно" и да је потребно позвати и кијевске власти да поштују "елементарна правила понашања" и уведу "макар на кратко прекид ватре ради истраге".

Путин је изразио револт због украјинског тенковског напада на Доњецк у време док су предаване "црне кутије" срушене летелице.

"Међународни стручњаци који су дошли на место трагедије нису могли главе да промоле", рекао је руски председник и додао да устаници нису могли да пуцају сами на себе.

У Русији нису могуће "обојене револуције"

Путин је на седници, такође, критиковао схватање демократије у неким земљама, рекавши да ради достизања циљева одређене земље "користе механизме конкурентске борбе на међународној арени".

"За то се ангажују капацитети специјалних служби, употребљавају модерне информативно-комуникационе технологије, канали зависних 'филијала', механизми тзв. меке силе (...) Све се то у неким земљама схвата као демократија", рекао је руски лидер.

"Ми треба одговарајуће да реагујемо на те претње и најважније је радити систематски, решавати проблеме, који носе потенцијални ризик за јединство наше земље и друштва", рекао је Путин.

Председник Русије је рекао да се у низу земаља које воде независну политику тренутно дешавају "државни преврати, изазвани и финансирани споља".

"Све чешће се у свету чује језик ултиматума и санкција, а сам појам државног суверенитета се урушава. Неугодне земље и режими који спроводе независну политику или су се просто нашли на путу нечијим интересима, дестабилизују се", навео је руски председник.

"Често се акценат ставља на радикалне националистичке, па и неофашистичке и фундаменталистичке снаге - као што се дешавало у многим земљама постсовјетског простора и како се дешава сада у Украјини".

Према његовим речима, људи су дошли на власт оружаним и антиуставним путем, после избора су се на челу државе поново нашли они који су финансирали или спроводили преврат, а део становништва, који се не слаже са таквим развојем догађаја, силом покушавају да угуше, без икаквог покушаја да се одрже бар неки преговори.

У Русији, како је нагласио, није могућ сценарио "обојених револуција", иако се "покушаји да се ситуација уздрма споља предузимају и предузимаће се", како би Русија постала подложнија утицају на међународној арени.

Путин је уверен да рецепти који се примењују на слабе и неуспеле државе у Русији "неће функционисати".

"Наши људи, наши грађани, грађани Русије то неће допустити", рекао је председник Русије.

Путин је, такође, позвао да се осмисле допунски потези за снижавање зависности руске привреде од спољних фактора, не само нестабилности на глобалним тржиштима, већ и од политичких ризика.

Путин потписао још два рестриктивна закона

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим је забрањена реклама на кабловским,односно сателитским ТВ каналима чије се гледање плаћа, што ће директно ударити на око 150 приватних телевизија широм Русије, јавља Бета.

Тај закон донет у парламенту 4. јула, ступиће на снагу почетком наредне године.

Још пре доношења, изазвао је бурне реакције у телевизијским кућама чији су власници писмом позвали Путина и премијера Дмитрија Медведева да одустану од тог прописа.

Председнички савет за људска права је такође критиковао закон, оценивши да ће уништити комерцијалне ТВ канале.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић је почетком јула позвала руског председника да стави вето на закон, оцењујући да ће њиме бити затворени многи мали и средњи канали, пошто је реклама њихов основни извор финансирања.

Путин је данас потписао и закон којим обавезује интернет провајдере и друштвене мреже да чувају податке о својим корисницима искључиво на серверима на територији Русије.

Закон који ступа на снагу 1. септембра 2016. године, предвиђа да су лични подаци корисника електронска пошта и лична преписка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару