Читај ми!

Газа у пламену, више од 500 мртвих

Израел 15. дана офанзиве у Гази гађао више од 200 мета. Шест палестинских жртава у данашњим ударима. Авиокомпаније обустављају летове за Тел Авив. Дипломате настављају притисак да се окончају двонедељни смртоносни сукоби у којима је страдало више од 500 људи.

23.30 - Поред многих светских авиокомпанија и "Ер Србија" обуставила летове за Тел Авив, сазнаје РТС.

22.15 - Због ракете која је пала близу аеродрома у Тел Авиву, европска и америчка агенција за авиосаобраћај, препоручиле компанијама да не лете за престоницу Израела, преноси Танјуг.

16.35 - Бењамин Нетанијаху: Хамас чини "двоструки ратни злочин", циља наше грађане, користећи Палестинце као људски штит.

16.30 - Зауставите борбе, почните разговоре - апеловао је Бан Кимун на Израелце и Палестинце, говорећи на заједничкој прес-конференцији са израелским премијером.

16.03 - Амерички државни секретар Џон Кери позвао је Хамас да затражи мировне преговоре са Израелом у Гази, преноси Ројтерс.

Шесторо Палестинаца, укључујући три жене, од којих је једна била трудница, и једно дете, убијени су у данашњем израелском нападу на Појас Газе. 

Снажне експлозије одјекивале су и прошле ноћи у граду Гази, а чуло се и гранатирање и позиви на молитву из џамија.

Неуобичајено интензивни израелски удари забележени су у тренутку када су се у Каиру састали генерални секретар УН Бан Кимун и државни секретар САД Џон Кери да би подстакли иницијативу на највишем нивоу до сада да се окончају двонедељни сукоби Израела и Хамаса, у којима је погинуло скоро 600 Палестинаца и 29 Израелаца, наводи АП.

Кери је рекао да је забринут за палестинске жртве, али је подржао израелску "одговарајућу и легитимну" војну операцију.

Такође је најавио да САД шаљу 47.000.000 долара за помоћ Гази да ублажи моменталну хуманитарну кризу.

УН наводе да су већина убијених Палестинаца цивили, међу којима има и деце.

Израел је јутрос саопштио да су још два војника погинула у сукобима с борцима Хамаса, тако да је број војних жртава од почетка офанзиве 8. јула достигао 27. Погинула су и два цивила.

Портпарол полиције Ајман Батниџи рекао је да су тенковске гранате оштетиле неколико кућа дуж источне границе и да је најмање 19 рибарских чамаца запаљено гранатама са бојних бродова на Средоземном мору.

Број погинулих у Појасу Газе порастао је данас на 573, након најкрвавијег дана на тој палестинској територији после офанзиве 2009. године.

У ваздушним ударима и гранатирању погинуло је данас 56 људи широм Појаса Газе, рекао је портпарол хитних служби Ашраф ел Кидра. Још 68 тела извучено је из рушевина у подручјима која су јуче била на удару жестоких борби.

Израелска армија такође је саопштила да су војници убили "више од 10 милитаната" који су се убацили на југ Израела кроз тунеле и да је избио сукоб у коме је неколико војника рањено.

Од 56 људи јуче убијених трећина су деца, рекао је Кидра. Седморо деце је међу девет погинулих у ваздушном удару на кућу у Рафи и још четворо деце је погинуло у још једном удару на кућу у граду Гази, где је убијено деветоро људи.

Израелска полиција потврдила је да је једна ракета из Газе погодила подручје близу аеродрома у Тел Авиву, причинивши мању штету на једној кући и ранивши једног Израелца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару