Читај ми!

Црне кутије у Британији, мобилизација у Кијеву

Британски стручњаци анализираће садржај црних кутија малезијског авиона. Проруске снаге раније предале малезијским стручњацима две црне кутије. Воз са телима жртава стигао у Харков. Русија понудила помоћ у истрази.

23.30 - Амерички обавештајци тврде да нема доказа да је Москва директно умешана у обарање малезијског авиона на истоку Украјине, преноси АП.

20.45 - Власти у Кијеву саопштиле да је започета кривична истрага против министра одбране Русије Сергеја Шојгуа и једног московског милионера за које сматра да су организовали и финансирали активисте у Украјини, јавља АФП.

20.15 - Тим истражитеља Интерпола у Украјини почео идентификацију настрадалих, преноси Танјуг.

17.55 - На захтев холандске владе британски ваздухопловни стручњаци анализираће садржај црних кутија малезијског авиона, написао на Твитеру британски премијер Дејвид Камерон, преноси Танјуг.

17.35 - Врховна рада одобрила слање нових трупа на исток Украјине. Посланици Партије региона негодовали због те одлуке, после чега је избила општа туча, јављају украјински медији.

15.32 - Владимир Путин поручио да ће Русија реаговати на приближавање војне инфраструктуре НАТО-а границама Русије, преноси Итартас.

14.30 - Холандски премијер: Фундаментално промењен став према Русији.

14.00 - Путин: Русија ће покушати да утиче на проруске снаге у Украјини како би дозволили целокупну истрагу на месту пада авиона, преноси Ројтерс

13.17 - Холандија преузима вођење истраге о паду малезијског авиона, јавља Ројтерс

11.45 - Црне кутије биће послате у Холандију, одакле ће их пребацити у Куала Лумпур, јавља Гардијан

11.15 - Воз са телима страдалих у паду малезијског авиона стигао је у Харков, јавља Ројтерс.  

После бурне седнице Врховне раде где је избила општа туча, украјински посланици изгласали додатну мобилизацију. Истовремено, премијер Велике Британије Дејвид Камерон рекао је да ће стручњаци те земље анализирати садржај црних кутија малезијског авиона.

Камерон је на Твитеру навео да ће, на захтев холандске владе, британски експерти преузети податке за анализу, пренео је АП.

Рано јутрос, вођа проруских активиста Александар Бородај предао је малезијским стручњацима две црне кутије обореног путничког авиона. У седишту "Доњецке Народне Републике" потписан је документ који је Бородај назвао "протоколом којим се финализује ова процедура", преноси Ројтерс.

Представник Малезијског савета за националну безбедност, пуковник Мухамед Сакри, новинарима је рекао да су две црне кутије "у добром стању".

"Желео бих да искрено захвалим господину Бородају што је на наш захтев допустио да преузмемо две црне кутије јер су власништво Малезије", рекао је пуковник Сакри.

Британски Гардијан извештава да ће црне кутије бити најпре послате у Холандију, након чега ће бити пребачене у Куала Лумпур.

У међувремену, воз хладњача са телима погинулих стигао је у Харков. Тела жртава лета МХ-17 биће предата холандској делегацији, која ће их авионом пребацити у Амстердам, где ће бити идентификована.

Тела ће затим бити предата њиховим породицама, а у случају страних држављана, преко служби њихових земаља порекла.

Украјинске власти формирале су у Харкову истражни центар. Од 298 жртава несреће, 193 су биле држављани Холандије.

Холандски премијер Марк Руте рекао је да се став Европе према Русији фундаментално променио након прошлонедељног обарања авиона, а Европска унија мора да изврши притисак на Москву да уради више како би дошао крај сукобима на истоку Украјине.

"Ми желимо правду, уједињени наступ Европске уније, али и притисак на Русију да учини више. Наш приоритет је да добијемо натраг тела наших држављана, да буде спроведена независна истрага и да правда буде задовољена", истакао је Руте.

Проруски активисти најавили су прекид ватре у радијусу од десет километара око места пада авиона, како би се међународним истражитељима омогућио безбедан приступ.

И председник Украјине Петро Порошенко прогласио је прекид ватре у пречнику од 40 километара од места пада авиона, док буде трајала истрага.

Москва нуди помоћ у истрази 

Русија је понудила помоћ у истрази пада малезијског авиона у Украјини, саопштило је руско министарство спољних послова.

"Русија је спремна да пружи потпуну помоћ у истрази, укључујући и ангажовање својих стручњака", наводи се у саопштењу министарства.

Како се додаје, на расветљавању несреће треба активно да ради Међународна организација цивилне авијације.

Москва је уједно поздравила резолуцију Савета безбедности УН којом се позива на међународну истрагу узрока рушења малезијског авиона на истоку Украјине и прекид борбених дејстава око места несреће.

И руски председник Владимир Путин ноћас је у разговору с холандским премијером Марком Рутеом изразио задовољство због усвајања резолуције.

Пад малезијског авиона у Украјини тема је и данашњег сусрета шефова дипломатија ЕУ, а "веома важна седница", како је оценила висока представница за спољну политику и безбедност Европске уније Кетрин Ештон, почеће излагањем представника Холандије о обарању путничког авиона.

Шефица европске дипломатије изразила је одлучност ЕУ, али и Савета безбедности УН, да приступ месту где је авион пао буде омогућен и да тела погинулих буду третирана прикладно и с поштовањем.

"Такође треба да буде спроведена истрага. Све информације које сте чули од различитих извора треба да буду потврђене и ми сада треба да размотримо последице тог догађаја", навела је Ештонова.

Како је рекла, ЕУ позива Русију да уради свој део и осигура да проруски сепаратисти у Украјини сарађују с посматрачима и онима који покушавају да истраже место несреће.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару