Читај ми!

Нове жртве и егзодус хришћана у Ираку

Док је у нападима на ирачке градове Махмудија и Абу Граиб настрадало најмање 16 особа, наставаља се егзодус хришћана из Мосула, који беже пред верском претњом екстремиста из Исламске државе Ирак и Левант. Папа Фрања изразио забринутост због верског прогона и апеловао на мир.

У нападима у два ирачка града током ноћи погинуло је најмање 16 људи, а рањено око 40, саопштили су ирачки званичници, преноси Бета западне агенције.

У нападу на асиитске делове града Махмудија, гађаних пројектилима, убијено је 11 цивила, а рањен 31. Овај шиитско-сунитски град налази се око 30 километара јужно од Багдада.

У Абу Граибу, на западу Багдада, војна патрола наишла је на бомбу на путу, а у тој експлозији страдала су два војника и троје добровољаца који су се прикључили војсци у покушајима да се заустави талас насиља сунитских бораца широм Ирака.

Осам људи је рањено у том нападу.

У међуверемну стотине хришћанских породица бежи из Мосула после ултиматума сунитских екстремиста из Исламске државе Ирак и Левант (ИДИЛ) који контролишу тај град на северу Ирака.

ИДИЛ је јуче поставио ултиматум хришћанима да пређу у ислам. Уколико то не учине платиће исламски порез "џизију", а ако ни то не учине, биће убијени ако остану у "калифату". Та мера ступа на снагу у поноћ.

"Хришћанске породице беже аутомобилима према Дохуку и Ербилу", градовима у аутономној покрајини Курдистан, навели су АФП-у мештани и додали да је то први пут у историји Ирака да хришћани масовно напуштају Мосул, а преноси Танјуг.

Уз забринутост папа позива на мир

Папа Фрања изразио је забринутост због хришћана који су били присиљени да побегну из Мосула, другог по величини ирачког града, у коме су вековима живели.

Поглавар Римокатоличке цркве је у свом традиционалном благослову рекао да ће се молити за ирачке хришћане који су "прогоњени, јурени, присиљени да напусте куће без могућности да ишта понесу са собом", рекао је папа.

Папа Фрања је такође позвао на дијалог у решавању оружаних сукоба широм света, посебно на Блиском истоку и у Украјини, истакавши да "насиље не може да се превлада насиљем. Насиље се превладава миром", рекао је папа.

Екстремисти су прошлог месеца упали у Мосул и преузели контролу над већим делом Ниневеха, као и над деловима четири околне ирачке провинције, у оквиру офанзиве која је приморала стотине хиљада људи да напусте домове и изазвала забринутост међународне заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару