Читај ми!

Узајамне оптужбе Москве и Кијева

Владимир Путин критикује Кијев за подстицање сукоба с проруским активистима на истоку Украјине. "Шта је доста, доста је", каже Арсениј Јацењук, оптужујући руског лидера да проруске снаге снабдева оружјем.

Русија чини све како би тим међународних стручњака истражио место пада малезијског авиона на истоку Украјине, каже Владимир Путин.

  Са сигурношћу можемо рећи да до трагедије пада авиона не би дошло да нису обновљени сукоби на истоку Украјине 28. јуна (када је прекинут прекид ватре), рекао је Владимир Путин у видео-снимку који је објавио Кремљ.

Поручује да нико не треба и нема право да користи ту трагедију у политичке и себичне сврхе.

Путин је оценио да није довољно присуство проруских активиста, украјинских снага и малезијских стручњака на месту несреће, већ је оценио као неопходно долазак групе стручњака Организације за међународну цивилну авијацију.

Украјински премијер Арсениј Јацењук оптужио је Путина да проруске снаге на истоку Украјине снабдева оружјем и додао да би "Путин требало да схвати - шта је доста, доста је".

"Русија је прешла на тамну страну, на страну ђавола", навео је украјински премијер.

Јацењук је на конференцији за штампу рекао: "Украјина је спремна да препусти улогу координатора истраге нашим западним партнерима. Тај процес би могла да предводи Холандија".

"Тренутно уопште не сумњамо да је авион оборен. То је највероватније учињено ракетом из ракетног система БУК-М1. Јасно је да овим системом не могу да управљају пијани проруски терористи. То су учинили професионалци", рекао је украјински премијер, указујући на то да је званична Москва имала улогу у обарању авиона.

Путин је под све већим међународним притиском да обузда проруске активисте на истоку Украјине и омогући међународним инспекторима да истраже место несреће.

Администрација америчког председника Барака Обаме јуче је оштро критиковала Русију због њене подршке проруским активистима у Украјини, које САД оптужују да су оборили авион с 298 путника и чланова посаде.

Савет безбедности УН данас треба да усвоји резолуцију у којој ће тражити од проруских активиста да обезбеде слободан приступ месту где се срушио авион.

У тексту резолуције који је написала Аустралија уз подршку Француске, позивају се "све земље и протагонисти у региону", међу којима и Русија, да "у потпуности сарађују у међународној, свеобухватној, темељној и независној истрази" о паду авиона.

Авион "Малејжа ерлајнса" с 298 људи оборен је у четвртак, 17. јула, како се верује, ракетом земља-ваздух изнад подручја где су се протекле недеље водиле жестоке борбе између проруских активиста и снага украјинских власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару