Читај ми!

Трагедија на лету МХ-17, руска верзија

Русија одбацила било какву одговорност за трагедију малезијског авиона. Москва тврди да се у зони лета није регистровало лансирање пројектила, али да су недалеко од авиона летели украјински ловци. Воз са телима кренуо ка Холандији. Порошенко наредио прекид ватре око места пада авиона МХ-17. Украјинске снаге заузеле три града у Доњецку.

21.20 - Савет безбедности усвојио Резолуцију којом се осуђује обарање малезијског авиона и подржао свеобухватну истрагу у вези са тим догађајем. 

19.15 - Украјинске снаге су заузеле три града у Доњецку, саопштио је портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану. Тренутно, украјинска војска трага за припадницима локалне милиције, пренео је Итар тасс.

18.55 - Воз са вагонима хладњачама, у које су смештена тела жртава из малезијског авиона, кренуо је из станице у граду Торез у непознатом правцу, преноси АП. Малезијски премијер Наџиб Разак је претходно рекао да је договорено да се тела предају холандским властима.

18.20 - Црне кутије ће вечерас бити предате малезијским властима, рекао је премијер Малезије после сусрета са побуњеницима.

17.40 - Амерички председник Барак Обама рекао да "Русија и руски председник Путин имају директну одговорност да утичу на сепаратисте да сарађују са истрагом".

16.00 - Неколико људи је погинуло, а зграда у којој је смештена регионална влада у Луганску уништена је у ваздушном нападу украјинских снага на центар тог града, преноси Танјуг.

15.50 - У тренутку пада малезијског авиона, изнад источне Украјине летео је амерички сателит, тврди руско министарство одбране. Москва позива Вашингтон да објави податке које је тај сателит сакупио, јавља РТ. 

15.10 - Руско министарство одбране тврди да је украјински ловачки авион, у тренутку удеса, летео на три до пет километара од малезијског авиона. Москва, такође, тврди да побуњеницима није испоручила системе СА-11 "бук", као и да у тренутку несреће нису "регистрована лансирања било каквих пројектила".  

14.10 - Порошенко каже да је дао упутства да се упути позив руским стручњацима да се прикључе истрази о рушењу малезијског авиона, преноси Танјуг.

12.35 - Председник Украјине Петро Порошенко наредио обуставу ватре у пречнику од 40 километара од места несреће, јавља Раша тудеј.

Руско министарство одбране у потпуности је одбацило било какву одговорност за трагедију малезијског авиона изнад Украјине, тврдећи да побуњеницима у тој држави нису испоручени системи СА-11 "бук", којим је наводно оборен авион на лету МХ-17.

На брифингу, првом озбиљном одговору Москве на оптужбе у вези са падом авиона, речено је и да је недалеко од малезијске летелице, у тренутку рушења, "регистрован" украјински "сухој Су-25".  

Истовремено, три члана холандског тима за идентификацију жртава пада малезијског авиона данас су прегледала тела која су похрањена у хладњачи воза у месту Торез на истоку Украјине.

Експерт за судску медицину Петер ван Вилет изјавио је да ће воз отићи тамо где могу да раде свој посао, пренео је Ројтерс.

"Воз ће данас кренути. Не знамо тачно време нити дестинацију, али добили смо обећање да ће данас кренути", рекао је Ван Вилет новинарима окупљеним на железничкој станици у Торезу, градићу који држе проруске снаге.

"Ја само желим да воз стигне негде где ћемо моћи да обавимо наш посао. То је у интересу свих нас, а посебно породица жртава", истакао је Ван Вилет.

Холандски тим за идентификацију жртава катастрофе стигао је данас у Доњецк и прегледао тела жртава, а то су први међународни истражитељи који су стигли на територију под контролом проруских снага од авионске несреће која се догодила у четвртак, а у којој је погинуло 298 путника, од чега су 192 - Холанђани.

У међувремену, настављени су сукоби у граду Доњецку.

Украјинске снаге су заузеле три града у региону Доњецка, саопштио је портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану. Тренутно, украјинска војска трага за припадницима локалне милиције, пренео је Итар тасс.

Према његовим речима, украјинска војска је заузела градове Рубежноје, Соледар и Джержинск у којем је на згради локалне управе постављена украјинска застава.

Он је такође рекао да је украјинска војска привела велики број припадника локалне самоодбране и запленила оружје и муницију.

Војска Украјине је такође преузела контролу над стратешки важним насељима Георгијевка код Луканска и Пески у региону Доњецка, додао је украински званичник.

У саопштењу, Савет Доњецка је позвао грађане који живе у том делу града да не напуштају домове.

Сергеј Кавтарадзе, један од званичника "Доњецке Народне Републике", рекао је раније да најмање четири тенка али и наоружана возила Кијева покушавају да уђу у град.

Портпарол украјинског савета за безбедност рекао је да војска није одговорна за експлозије, али да је могуће да се једна "самоорганизована група" бори против "терориста".

У међувремену, лидери Русије и Украјине међусобно се оптужују за кризу на истоку Украјине.

Владимир Путин критикује Кијев за подстицање сукоба с проруским активистима, а украјински премијер Арсениј Јацењук оптужује руског лидера да проруске снаге снабдева оружјем.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару