Читај ми!

Ирак и Сирија, битка за воду

Победа у ратовима у Ираку и Сирији могла би припасти страни која буде контролисала изворе воде. Исламисти, Курди, власти у Багдаду и Сирија редовно користе воду као средство притиска на ривале.

"Контрола воде представља стратешку предност и све групе у Ираку се боре за превласт над изворима воде. То је борба на живот и смрт. Вода у овом конфликту има суштински значај", рекао је Гардијану Мајкл Стивен из Краљевског здруженог војног института.

Упозорење британског експерта уследило је пошто су радикални исламисти заузели највећи део слива Еуфрата и Тигра, одакле се водом и храном снабдева већи део Ирака и Сирије.

Како се чини, циљ исламиста је да одсеку шиите од извора воде, па би се, сматрају стручњаци, вода могла показати значајнијом стратешком сировином од нафте.

Тренутно, исламисти покушавају да заузму велику брану у Мосулу, али њу бране курдске снаге, које су животно заинтересоване да тај објекат не падне у руке припадницима новопроглашене исламске државе.

Слична ситуација је и око бране Хадита, у чију одбрану је Багдад прошле седмице послао најелитније јединице, страхујући да би се, падом бране, највећи део ирачког електроенергетског система нашао у рукама исламиста.

Брана Хадита - главни циљ америчких инвазионих снага 2003. године, које су страховале од катастрофалних последица које би могле настати да је режим Садама Хусеина, којим случајем, одлучио да испусти огромне количине воде.

У априлу, радикални исламисти су заиста учинили оно од чега су Американци страховали пре десетак година. Заузели су једну мању брану на Еуфрату и испустили воду у намери да "подаве" снаге владе у Багдаду.

Том приликом, неколико милиона људи остало је без струје, а у поплавама које су захватиле око 300 квадратних километара, уништено је 12.000 кућа. Сличну тактику су користили и Курди, а Турска се "играла" са нивоом језера Асад како би смањила доток воде у Алеп.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару