Путин позвао на продужење примирја

Руски председник Владимир Путин позвао је на продужење примирја у источној Украјини у телефонском разговору са лидерима Француске, Немачке и Украјине.

После значајне размене мишљења Путина, председника Француске Франсоа Оланда, немачке канцеларке Ангеле Меркел и украјинског председника Петра Порошенка о кризи у Украјини, све стране су указале на неопходност да се очува примирје, створе услови за правилно надгледање примирја и започињање постојаних преговора о миру, саопштила је Прес служба Кремља, јавио је Итартас.

Руска агенција подсећа на одлуку Савета федерације Русије да опозове резолуцију од 1. марта о употреби оружаних снага Русије у Украјини у циљу деескалације ситуације и наводи да је званична Москва, такође, упутила позив сукобљеним странама да ослободе све оне које држе у заточеништву.

Путин и његови саговорници сложили су се да разговори између Украјине, Русије и ОЕБС-а треба да буду настављени, при чему треба израдити механизам који би омогућио надгледање прекида ватре и проверу обезбеђивања границе између Украјине и Русије, саопштио је портпарол немачке владе Штефан Зајберт.

Зајберт је додао да су званичници јединствени и када је реч о хитном ослобађању заробљеника на истоку Украјине и обећали да ће учинити све што је у њиховој моћи да помогну у томе, јављају немачки медији.

Амерички државни секретар Џон Кери је, с друге стране, данас истакао да би руски председник требало да докаже да је посвећен миру у Украјини и престане да подржава сепаратисте, преноси агенција Ројтерс.

Кери је навео да је веома важно да Путин заустави доток оружја и бораца преко руско-украјинске границе, да јавно позове сепаратисте да положе оружје, повуче руске снаге и опрему и помогне да таоци из ОЕБС-а буду ослобођени у Украјини.

Кина је поздравила Путинову иницијативу да руски парламент опозове дозволу за употребу руске војске у Украјини.

"Кина има позитиван став о одлукама Владимира Путина и конструктивне напоре страна укључених у украјинску кризу", изјавила је портпаролка министарства иностраних послова Хуа Чунијнг у Пекингу.

Пекинг је позвао све стране у сукобу да потраже дипломатско решење за украјинску кризу, а на основу договора постигнутих у Женеви.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи