Читај ми!

Сиријци бомбардовали Ирак?

Најмање 57 Ирачана је убијено и 120 рањено у ваздушном нападу "мистериозних" авиона у провинцији Анбар. Локалне власти тврде да су за бомбардовање одговорни Сиријци. Без реакције Дамаска. Први амерички војници стигли су у Ирак.

После 24 часа спекулација, власти у ирачкој провинцији Анбар идентификовале су мистериозне авионе, који су бомбардовали наводне положаје радикалних исламиста, тврдећи да су напад извршили Сиријци.

У нападу је убијено најмање 57 особа, док је 120 рањено. Мета напада била су складишта горива и хране у местима Рутба, Ел Валид и Каим.

"Нажалост, сиријски режим је варварски напао цивиле у провинцији Анбар... На авионима су биле видљиве сиријске ознаке", рекао је Сабах Каркут, лидер локалног већа у провинцији Анбар.

Напад на наводне положаје Ал Каиде временски се поклопио са припремама за одбрану Багдада од најезде радикалних исламиста, који су, после прилично брзе офанзиве, пришли на педесетак километара од ирачке престонице.

У Багдаду око 300 америчких војника

Половина од 300 специјалаца које је обећао да пошаље амерички председник Барак Обама стигла је или у Багдад, или на прве линије сукоба, јавља Би-Би-Си.

Пентагон најављује да ће остатак контингента пристићи идућих дана и наглашава да су два тима од укупно 40 војника јуче почела да помажу ирачким снагама на бојишту. Додатних 90 ће у Багдаду са ирачким снагама основати оперативни штаб.

Њима ће се наредних пет дана прикључити нова четири тима од 50 војника, наводи Пентагон. Обамина администрација истицала је да амерички војници неће учествовати у борбама, него ће саветовати ирачке снаге и прибављати обавештајне податке.

Ирачка влада затражила је од Американаца ваздушне ударе, али чини се да Обама није склон да предузме кораке који би могли да изазову оптужбе да су САД заузеле страну у верским сукобима.

Премијер Ирака Нури ел Малики одбацио је данас могућност формирања владе националног јединства ради сузбијања офанзиве сунитских екстремиста.

"Позив да се формира влада националног јединства је државни удар на Устав и политички процес", рекао је Малики у телевизијском обраћању, пренела је агенција АФП.

Маликијев блок освојио је 92 посланичка места на парламентарним изборима 30. априла, што је скоро три пута више од прве следеће велике партије.

Међутим, није освојио потребну већину у ирачком Представничком савету, због чега је принуђен да тражи подршку ривалских партија ради формирања владе.

Амерички званичници недавно су позвали Маликија, иначе шиита, да формира владу у којој ће бити укључени и сунити и Курди.

Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је јуче у Ирак, у подручје које контролишу Курди, са намером да дипломатском акцијом спречи ескалацију сукоба у тој држави.

Присталице Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ) поручили су на друштвеној мрежи Твитер да ће било какав ваздушни напад САД на припаднике те групе имати за последицу нападе на Американце.

На Твитер налогу названом "Лига присталица", који има око 21.000 пратилаца, у петак је упућен позив симпатизерима ИСИЛ-а да постављају поруке упозорења САД, пренео је Ројтерс.

"Ова кампања представља поруке сунита широм света послате америчком народу... (То је) претња сваком Американцу у случају америчког напада на Ирак", стоји у поруци.

Међу стотинама одговора подршке, један корисник је написао: "Како је наш мученик шеик Осама бин Ладен рекао, не треба да консултујете никога око убиства Американаца."

"Америчко мешање у послове Исламске државе Ирака и Леванта значи да је амерички неверник мета за нападе светих ратника било где", написао је други.

Чејни критикује политику САД према Ираку

Бивши потпредседник САД Дик Чејни, креатор америчке инвазије на Ирак 2003. године, бранио је данас такав свој избор и критиковао је тренутну политику САД према Ираку.

Чејни је истакао да "ова администрација заузима потпуно супротан правац од оног који морамо да имамо", преноси Танјуг писање АФП-а.

Чејни је навео да то не значи да не поштује америчког председника Барака Обаму, али да веома јако осећа да "идемо у погрешном смеру".

Он верује да је Обамина одлука да повуче америчке трупе из Ирака довела до тренутне нестабилности.

Бивши амерички потпредседник и даље брани одлуку админстрације председника Џорџа Буша у којој је он служио, да је била у праву 2003. године, када су обавештајни подаци показивали да ирачки председник Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење, а што се касније испоставило као нетачно.

Упитан за ту направљену грешку, Чејни је рекао да "то није био беспрекоран рат", али да није никада такав рат ни видео.

Сунитски побуњеници, окупљени у организацији Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ), заузели су већи део севера и запада Ирака, укључујући други по величини град у земљи - Мосул, и стигли на мање од 100 километара од Багдада.

Само у јуну у насиљу је погинуло најмање 1.075 Ирачана, објавио је УН.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи