Читај ми!

Граната из Украјине погодила пункт у Русији

Једна особа је повређена у експлозији гранате која је лансирана са украјинске стране на руски пункт код града Новошахтинска у Ростовској области. Москва упутила протестну ноту Кијеву.

Како преноси Итартас, повређени је одведен у болницу, а лекари су његово стање оценили као веома тешко.

Поводом тог инцидента, руско министарство спољних послова упутило је протестну ноту Кијеву, у којем захтева објашњење и истрагу.

То је директна провокација, чији је циљ да се спречи примена Женевског споразума о деескалацији украјинског конфликта, истиче се у саопштењу руског министарства, јавља Раша тудеј.

У међувремену, генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун и висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон поздравили су мировни план украјнског председника Петра Порошенка.

Бан је план назвао "охрабрујућим", изјавио је портпарол првог човека светске организације Стефан Дујариц и додао да је важно да представљене мере буду ефикасно примењене.

Како се наводи у саопштењу Кетрин Ештон, похваљују се напори председника Порошенка и позивају се све стране да искористе прилику.

"Посебно позивамо Руску Федерацију да искористи свој утицај и како јавно, тако и конкретнима делима, подржи овај план", поручила је Ештон у име ЕУ.

Порошенко је данас прогласио примирје у трајању од недељу дана како би омогућио да проруски борци предају оружје и да буде покренут амбициозни мировни план, што сепаратисти одбијају.

Његов план од 15 тачака предвиђа успостављање прекида ватре, амнестију за сепаратисте који положе оружје и стварање десет километара широког безбедносног појаса дуж границе са Русијом.

САД: Русија шаље још тенкова у Украјину

Раније данас, Сједињене Државе саопштиле да имају информацију да је Русија припремила још тенкова за слање у Украјину. Због тога је Вашингтон интензивирао разговоре са ЕУ о могућем увођењу "оштријих" санкција руској индустрији одбране и високе технологије.

"Имамо информацију да су додатни тенкови померени са места на коме су били размештени", рекао је новинарима званичник који је желео да остане анониман, а пренео је Ројтерс.

Говорећи о разговорима о санкцијама са ЕУ званичник је додао "Идеја је да се Русији ускрате инвестиције и следећа генерација технологије која је потребна за наставак раста. Разговори са ЕУ су интензивирани током прошле седмице".

САД су најавиле и увођење нових санкција, овог пута против седам званичника у источној Украјини. Оптужују их да представљају "претњу за мир, безбедност и стабилност" те земље.

Најновије напетости између САД и Украјине уследиле су после жестоких борби на истоку Украјине. Погинуло је седам украјинских војника, а према непотврђеним информцијама живот је изгубило и и 300 припадника проруских снага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи