Kијев разматра опције за гас

Посланици украјинског парламента размотриће предлог закона којим се омогућава издавање у закуп постројења за транзит гаса на бази заједничких улагања са компанијама из Европске уније или САД-а.

Украјина би задржала 51 одсто власништва, а страном партнеру би се понудило 49 одсто у заједничкој компанији која би управљала и гасоводима и подземним складиштима гаса, преноси Бета.

Због трећег прекида испоруке гаса из Русије за последњих девет година, али и због нестабилне политичке ситуације, Украјини је преко потребно да смањи зависност од руског гаса али и да истовремено обезбеди поузданији транзит руског гаса до европског тржишта.

У украјинској Влади кажу да би заједничка предузећа са западним компанијама донела инвестиције и уклонила потребу за гасоводом "Јужни ток" који руски "Гаспром" гради како би довео гас до југоисточне Европе испод Црног, заобилазећи Украјину.

Циљ предложеног закона је и унапређење капацитета Украјине за пријем гаса из "обрнутог тока", односно поновни увоз руског гаса из чланица ЕУ.

"Ако се Европљани прикључе тој компанији, Русија неће градити 'Јужни ток'", рекао је у парламенту украјински премијер Арсениј Јацењук.

Још није утврђено када ће се у парламенту Украјине разматрати предложени закон.

Надлежни за заштиту конкуренције у Европској унији сматрају да се "Јужним током" крше правила ЕУ јер неће бити отворен за друге произвођаче гаса.

Ако "Јужни ток" буде изграђен, Украјина може да остане без буџета и више него потребних транзитних такси које добија за испоруке гаса из Русије ка Европи.

Русија је "заврнула славине" 2006. и 2009. године, када се Украјина спорила са Русијом око цене гаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи