Читај ми!

Борбе у Ираку, убијена 34 војника

Tридесет четири ирачка војника убијена су у сукобима са сунитским екстремистима у Ел Каиму, граду на граници са Сиријом. Још увек се воде жестоки окршаји око нафтне рафинерије Баиџи и аеродрома Тeл Афар у северном Ираку.

Битка је избила касно синоћ и наставила се до данас у подне, наводи АФП позивајући се на официре снага безбедности и локалне званичнике.

Истиче се да екстремисти контролишу већи део тог града, а очевици тврде да су породице почеле да напуштају Ел Каим.

Франс прес наводи да су екстремисти, за које се сматра да су лојалне сиријским побуњеничким групама, преузели контролу на граничном прелазу код Ел Каима у уторак, што је други прелаз који су владине снаге изгубиле од 9. јуна.

Екстремисти су преузели контролу над једном од некадашњих фабрика хемијског оружја Садама Хусеина.

Баиџи, највећа ирачка рафинерија, опкољена је исламистичким екстремистима, који су саопштили да су заузели скоро цео аеродром Тeл Афар, пренео је Би-Би-Си.

У рафинерији је било 15.800 радника и 100 страних експерата, а већина њих ју је напустила до уторка.

Премијер Нури ел Малики позвао је официре резервисте како би ојачао редове војске суочене са офанзивом сунитских екстремиста широм те земље.

Због погоршања безбедносне ситуације у Ираку, Амбасада Србије у Багдаду биће привремено евакуисана, саопштило је Министарство спољних послова.

Председник САД Барак Обама саопштио је јуче да је спреман да пошаље триста војних саветника у Ирак. Званичници у Багдаду поручују да им није потребна помоић САД из ваздуха, јер је престоница безбедна. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи