Читај ми!

Ирак, борбе за рафинерију још увек трају

Сунитски екстремисти и ирачка војска боре се за преузимање контроле над нафтном рафинеријом у Баиџи. Рафинерија је данима под опсадом сунитских екстремиста. Из Багдада поручују да им није потребна помоћ Америке, док Барак Обама истиче да је спреман да пошаље 300 војних саветника у Ирак.

Борбе за највећу ирачку рафинерију још увек трају, иако су поједини ирачки званичници тврдили да је рафинерија потпуно под контролом безбедносних снага.

Запослени у рафинерији су изјавили агенцији АФП да су се екстремисти повукли. Нешто раније, агенција АП је, позивајући се на изјаву очевидаца пренела да су екстремисти заузели рафинерију, на око 250 километара северно од Багдада, и окачили своје црне заставе.

Рафинерија је нападнута јуче у јутарњим сатима, а била је под опсадом сунитских екстремиста откако су прошле седмице покренули офанзиву на више градова северног Ирака.

У рафинерији је било 15.800 радника и 100 страних експерата, а већина њих ју је напустила до уторка.

Премијер Нури ел Малики је позвао официре резервисте како би ојачао редове војске суочене са офанзивом сунитских екстремиста широм те земље.  

У међувремену, Европска унија понудила је додатних пет милиона евра помоћи стотинама хиљада Ирачана расељених због офанзиве џихадиста.

"Овај најновији талас насиља има ужасне последице по децу, жене и мушкарце", изјавила је Комесар ЕУ за хуманитарну помоћ Кристалина Георгијева, преноси АФП.

Георгијева је навела да је око пола милиона људи до сада избегло из провинције Нинева, након што је претходно у последњих шест месеци расељено више од 400.000 особа.

Амерички председник Барак Обама поручује лидерима Конгреса да му није потребно одобрење посланика за било какву акцију у Ираку; с војним врхом расправља о одговору Вашингтона на напредовање исламиста у тој земљи. Вечерас је најавио да ће послати и око 300 војних саветника у Ирак.

Блиски сарадник Ел Маликија, који није желео да буде именован, рекао је да су ирачке снаге спречиле непосредну претњу по Багдад, што значи да више нису потребни амерички ваздушни удари како би се зауставило напредовање сунитских екстремиста.

Иран саопштава да би могао да сарађује с Америком на решавању кризе у Ираку, а Турска упозорава да би евентуални ваздушни напади на побуњенике довео до великог броја цивилних жртава.

Организација за исламску сарадњу, која представља најмање милијарду и по муслимана широм света, поручује да је уједињена у борби против секташких политика, а за погоршање ситуације у Ираку оптужује ирачког премијера Нурија ел Маликија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи