Читај ми!

Израел лобира да се не смањи притисак на Иран

И у случају да Техеран сарађује са Западом у борби против џихадиста, која се прелила из Сирије у Ирак, Израел апелује на светске силе да не попуштају притисак на Иран због нуклеарног програма те земље.

Сунитски борци напредују у сукобима са армијом ирачке владе, предвођене шиитима и освојили су главне градове широм севера од прошле недеље, што је навело Иран, главну шиитску силу на Блиском истоку, да покаже спремност да интервенише ради одбране шиитских светих места у Ираку, наводи Ројтерс.

У међувремену, су Израелци алармирани због спремности Вашингтона да сарађује са својим дугогодишњим противником Ираном.

Високи званичник САД рекао је у понедељак да би САД могле дискутовати безбедносну кризу у Ираку са Ираном на маргинама нуклеарних преговора у Бечу ове недеље.

"Радимо да спречимо ситуацију у којој, у светлу растуће опасности од глобалних елемената џихада, да се Иран и његови савезници представљају фактор који ће сречити продор естремног ислама у том подручју," рекао је израелски министар туризма Узи Ландау у Кнесету.

Израел страхује од оног што каже да је растући "лук" иранског утицаја од Ирака до Сирије, где Техеран подржава председника Башсара ел Асада у сиријском грађанском рату и даље до Либана, где има свог снажног савезника у Хезболаху.

"Претња коју Иран и Хезболах представљају за стабилност, за безбедност Израела и за друге умерене играче у региону, не сме бити заборављена, тако да је то двострука битка," сматра Ландау.

Ландау истиче да ће израелско Министарство спољних послова "појачати контакт са међународним и регионалним силама " о том проблему.

"Глобални џихад" је израелски термин за Ал каиду и друге радикалне сунитске групе. Оне су потиснуте у израелским проценама претњи због изгледа да највећи израелски непријатељ Иран развије нуклеарно оружје.

Техеран пориче да тежи томе и подсећа да опасност представља израелско нуклеарно оружје, иако Тек Авив никада није признао ни порекао да га поседује. Не очекује се да преговори са Ираном донесу споразум до 20. јула када истиче рок.

Јувал Стајниц, израелски министар изјавио је да су га САД и европске силе увериле да неће скретати с курса преговора без обира на иранску сарадњу у Ираку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи