Читај ми!

Хлор систематски коришћен у Сирији?

Према прелиминарним извештајима Организације за забрану хемијског оружја, хлор у Сирији коришћен је на "систематски начин".

"Токсичне хемикалије, највероватније плућно иритирајућих агенаса као што је хлор, коришћени су на систематичан начин у низу напада", наводи се у извештају који није јавно објављен, али је делегат Сједињених Америчких Држава у тој организацији цитирао га је на данашњем састанку Организације, пренео је АФП.

Мисија Организације за забрану хемијског оружја имала је задатак да истражује наводну употребу хлора у више од 10 напада у провинцијама Хами и Идлиб бомбе са хлором бацане из хеликоптера.

Како наводи Би-Би-Си, пошто су експлодирале, пријављене жртава су имале симптоме типичне за тровање хлором - болне очи, иритирану кожу, тешкоће са дисањем и крваву пену из уста, а неколико је умрло.

Организација за забрану хемијског оружја послала је мисију за утврђивање чињеница на северу земље прошлог месеца да испита неколико инцидената и да су инспектори прикупљене информације хтели да потврде исказима лекара, али их је напад на њихов конвој у томе спречио.

У побуњеничком селу Кафр Заита, где је било најмање шест пријављених напада гасом хлора и где су инспектори хтели да добију клиничке и еколошке доказе, једно од њихових возила је погођено бомбом.

Конвој је касније нападнут из заседе и на возило пуцано из непосредне близине, додаје Би-Би-Си.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи