Читај ми!

Ирак, заузета рафинерија у Баиџи

Сунитски екстремисти напали су највећу ирачку нафтну рафинерију у Баиџи, на северу земље, потврдиле су ирачке безбедносне снаге и запослени у постројењу.

Напад из аутоматског наоружања и гранатама почео је рано јутрос, на два од три главна улаза у рафинерију, преноси Танјуг.

Једна граната погодила је складиште резервних делова и из објекта се уздиже дим, навели су исти извори.

Странци су евакуисани јуче из рафинерије пошто су снаге безбедности очекивале напад на рафинерију.

Рафинерија је била под опсадом сунитских екстремиста откако су прошле седмице покренули офанзиву на више градова северног Ирака.

Председник САД Барак Обама највероватније неће одобрити у скорије време ваздушне ударе у Ираку, делимично и због тога што има мало конкретних мета које би могле да зауставе све брже напредовање сунитских побуњеника, навели су амерички званичници. 

Ирачки шиитски и сунитски политички лидери позвали су на национално јединство после састанка иза затворених врата након недељу дана секташког насиља, током којег су сунитски екстремисти заузели градове на северу земље.

Претходник премијера Нурија eл Маликија, Ибрахим eл Џафари, је у телевизијском обраћању позвао на "одбрану државе и заштиту суверенитета и достојанства", пренео је Ројтерс.

Они су, такође, позвали на избегавање секташког насиља и на забрану ношења оружја за оне који нису у државној служби.

Премијер Ирака Нури ел Малики рекао је да је његова влада повратила војну иницијативу после шока због пораза ирачких снага безбедности током напада сунитских екстремиста на северу земље.

"Ми смо сада започели контраофанзиву, повратили смо иницијативу и узвраћамо ударац", нагласио је ирачки премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи