Читај ми!

Порошенко предлаже прекид ватре

Председник Украјине Петро Порошенко предложио је једнострани прекид ватре украјинских снага како би било омогућено проруским снагама на истоку земље да положе оружје или да оду из земље.

Порошенко је рекао да би то био први корак у оквиру мировног плана који је предложио ради деескалације конфликта, пренела је агенција АП.

"План ће започети мојим наређењем о унилатералном прекиду ватре", рекао је Порошенко, који је навео и да ће "убрзо после тога план добити подршку осталих учесника".

Предлог је изнет после телефонског разговора између Порошенка и председника Русије Владимира Путина, у којем је било речи о прекиду ватре.

Путин је изразио забринутост због погибије два руска новинара на истоку Украјине, Игора Корнељука и Антона Волошина, који су радили у Украјини.

У саопштењу Кремља се, такође, наводи да је Порошенко наложио да се спроведе истрага и предузму мере за осигурање безбедности новинара и изразио саучешће због погибије руских новинара код Луганска.

У међувремену, украјински министар полиције Арсен Аваков саопштио је да је јучерашња експлозија на гасоводу у украјинској области Полтава изазвана бомбом.

"Саботажа гасовода... јесте још један покушај Русије да дискредитује Украјину као партнера у гасном сектору", рекао је Аваков након инцидента. 

Више од 100 цивила је убијено, а 200 рањено током војне операције Кијева на истоку Украјине, саопштио је руски истражни комитет, који је најавио и истрагу против гувернера Дњепропетровска Игора Коломојскија и Арсена Авакова.

Статистика Уједињених нација, међутим, говори да је од почетка војне операције Кијева на истоку Украјине страдало најмање 356 људи, од чега 257 цивила, преноси Раша тудеј.

"Међу жртвама је 14 деце", рекао је Ђани Магазени, шеф Европског одељења канцеларије високог комесара УН за људска права, представљајући резултате специјалне комисије УН у Украјини.

Поред 257 цивила, још 11 људи је убијено у Маријупољу, као и два "запослена у компанији Вода Донбаса", наводи руска ТВ мрежа.

Раније је украјински државни тужилац саопштио да је у војној операцији Кијева на истоку земље погинула 181 особа, укључујући 59 војника владајућег режима и да су 293 особе рањене, пренела је Раша тудеј.

Порошенко је предложио данас Павела Климкина, досадашњег амбасадора у Немачкој, за министра спољних послова Украјине.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи