Читај ми!

Брахими: Ирак - последица занемаривања Сирије

Немири у Ираку резултат су чињенице да је међународна заједница занемарила конфликт у Сирији, изјавио је бивши изласланик Уједињених нација и Арапске лиге за Сирију Лахдар Брахими.

"То је добро познато правило: конфликт ове врсте (у Сирији) не може остати затворен унутар граница једне државе", рекао је Брахими за АФП.

Међународна заједница је "нажалост занемарила сиријски проблем и није помогла да се он реши. Ово је резултат", рекао је Брахими, који је дужност представника УН и Арапске лиге за Сирију напустио у мају.

Брахими је кратко био специјални изасланик УН за Ирак 2004, након инвазије предвођене САД којом је свргнут режим тадашњег председника Садама Хусеина.

Он је истакао да је на Савету безбедности у новембру рекао да је Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ), моћна џихадистичка група на челу офанзиве у Ираку, "десет пута активнија у Ираку него у Сирији".

"Акција џихадиста у Ираку одиграва се у позадини грађанског рата између шиита и сунита", рекао је Брахими.

То значи да постоји велика вероватноћа да сунитска мањина "подржи џихадисте, не зато што су џихадисти, већ зато што је непријатељ мог непријатеља мој пријатељ", рекао је Брахими.

Брахими је навео да Иран, кључни савезник владе у Багдаду има "своје место" у региону, указујући на "де факто сарадњу између САД и Ирана" по питању кризе у Ираку.

Екстремисти, предвођени групом ИСИЛ, почели су у понедељак офанзиву и напредовали на 80 километара од Багдада, доводећи ирачке снаге безбедности на ивицу колапса, навела је француска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи