Читај ми!

Пакистан, удар на екстремисте

Пакистанска авијација бомбардовала је скровишта екстремиста на северозападу земље, усмртивши том приликом десетине побуњеника, јављају агенције. Нема званичних информација о број жртава.

На територији Северног Вазиристана убијено је стотину екстремиста наводи АП, док пакистански канал ГеоТВ, јавља да је убијено око 150 терориста.

Из ваздуха су бомбардоване позиције исламиста у планинској области Дехган, 25 километара западно од главног града Северног Вазиристана, Мираншаха и упоришта талибана и екстремиста повезаних са Ал-каидом код граница са Авганистаном.

Идентитет жртава се не зна, а Франс прес наводи да се верује да су у питању Узбеци или борци из других страних земаља.

Бомбардовање је изведено недељу дана пошто је група екстремиста напала аеродром у Карачију када је погинуло 38 особа, међу којима су службеници аеродрома, припадници снага безбедности и десет нападача.

Одговорност за тај напад преузела је исламска организација талибана "Техрик-и-Талибан Пакистан" (Талибански покрет Пакистана), а власти, пакистански талибани и Исламски покрет Узбекистана тврде да су Узбеци учествовали у нападу на аеродром у Карачију, наводе агенције.

Исламски покрет Узбекистана формиран је 1991. године ради збацивања узбекистанске владе и успостављања исламског калифата, али је касније своје циљеве проширила на читаву средњу Азију.

Верује се, наводи АП, да је та група стационирана у Северном Вазиристану и да одатле напада америчке и НАТО мете у Авганистану.

После напада на најпрометнији аеродром у земљи, влада је под притиском да се избори са побуном која годинама оптерећује земљу.

За сада су сви њени покушаји да преговара са екстремистима пропали а после напада на аеродром чини се да имају још мање вероватноће да успеју, оцењује америчка новинска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи