Читај ми!

Авганистан, у нападима током избора 46 мртвих

Најмање 46 људи погинуло у више одвојених напада екстремиста током председничких избора у Авганистану. Уочи избора талибани су најавили непрестане нападе на бирачка места.

Погинуло је 11 полицајаца, 15 припадника Авганистанске националне војске и 20 цивила, саопштио је министар унутрашњих послова Омар Даудзаи.

У нападима је, такође, погинуло 60 екстремиста, пренео је АФП. 

На изборима 13,5 милиона гласача бира између бившег министра Абдулаха Абдулаха и економског стручњака Ашрафа Ганија.

У првом кругу избора одржаних 5. априла, Абдулах (53) освојио је 45 одсто гласова, а Гани (65) 31,6 одсто гласова.

Укупно 6.000 бирачких места отворено је јутрос у 7.00 по локалном времену и поред недавних претњи талибана, који су рекли да "гласачи иду на биралишта на сопствени ризик јер им прети опасност".

У Авганистану је стање највише приправности. Укупно 400.000 војника и полицајаца распоређено је по целој земљи, а међународне мировне снаге НАТО-а су спремне да интервенишу ако то буде било потребно.

Први званични и делимични резултати биће саопштени 2. јула, а коначни 22. јула. Нови председник ће 2. августа положити заклетву и званично започети мандат.

Нови председник наследиће Хамида Карзаија, јединог шефа државе за кога Авганистанци знају од почетка америчке инвазије на земљу 2001. године која је покренута с циљем да се свргне радикални, талибански режим.

Карзаи према Уставу не може да се кандидује за трећи мандат на функцији председника.

Следећи авганистански председник треба да нађе начин да стабилизује земљу, а суочиће се, према мишљењу аналитичара, с неколико проблема, укључујући очекивано повлачење страних војника из Авганистана касније ове године и нападима талибана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару