Читај ми!

Ирак, Ал Каида креће на Багдад?

Настављени сукоби побуњеника и ирачких оружаних снага. Авијација бомбардовала екстремисте у Мосулу. ИСИЛ, који је протеран из Тикрита, најављује поход на Багдад. Турска преговора о ослобађању 80 Турака у Мосулу.

Ирачки екстремисти су заузели две стратешке области у провинцији Дијала, североисточно од Багдада, након што су се ирачке снаге безбедности повукле, саопштили су званичници. На тај начин се офанзива ирачких екстремиста приближила главном граду те провинције Бакуби, пренела је агенција АФП.

Области Џалавла и Садија су најновија подручја која су заузели екстремисти током тродневне офанзиве, која је кренула најпре из северног Ирака.

Ирачки министар иностраних послова Хошјар Зебари рекао је данас у Лондону да су џихадисти који су заузели два ирачка града на северу у бекству после контранапада ирачке војске.

"Према информацијама које сам добио из моје престонице ситуација је почела да се преокреће и ирачке снаге безбедности успеле су да се реорганизују и да их потисну и спрече да преузму неке друге важне стратешке инсталације јужно од Тикрита. Мислим да су припадници Исламске Државе Ирака и Леванта (ИСИЛ), Ал Каиде и наоружаних група сада у бекству", рекао је Зебари за британску телевизију Скај њуз.

Ирачке снаге извеле су данас четири напада из ваздуха на екстремисте који су заузели палату бившег ирачког диктатора Садама Хусеина у Тикриту, јавио је АФП.

Како је француској новинској агенцији изјавио неименовани очевидац, није одмах било јасно да ли је напад против екстремиста, који су дан раније заузели град, изведен авионима или хеликоптерима.

Авијација ирачке војске бомбардовала је раније данас и позиције побуњеника у и око града Мосула на северу Ирака, известила је ирачка телевизија.

Припадници Исламске државе Ирак и Левант (ИСИЛ) заузели су претходних дана градове Мосул и Тикрит, а више од пола милиона људи било је приморано да побегне из својих кућа, пренела је агенција АФП.

Међутим, према последњим информацијама, како јављају либански медији, ирачка војска је протерала терористе из Тикрита.

Портпарол ИСИЛ-а Абу Мухамед ел Аднани обећао је да ће доћи до "разбеснеле" битке у Багдаду и Карбали, граду југозападно од престонице и који се сматра једним од најсветијих места за шиите. "Ставите своје појасаве и спремите се", рекао је Аднани.

Портпарол ИСИЛ-а је рекао за председника Нурија ел Маликија да је жалосно некомпетентан назвавши га "продавцем доњег веша".

"Изгубио си историјску шансу да твој народ контролише Ирак и шиити ће те заувек проклињати све док су живи", сматра Аднани.

После пада Тикрита, родног града бившег ирачког председника Садама Хусеина, војна акција се наставила према главном ауто-путу који води у ирачку престоницу, а екстремисти воде окршаје са снагама безбедности у северном предграђу Самаре, 110 километара од Багдада.

Ирачка државна телевизија пренела је да су снаге безбедности извеле ваздушне ударе на положаје екстремиста око Самаре.

Самара је град са већинским сунитским становништвом, али се ту налази храм шиита, бомбардован 2006. године, што је покренуло секташки сукоб између шиитске већине и сунитске мањине у Ираку, а на десетине хиљада људи је погинуло.

Сунитски екстремисти стигли су у Баиџу у уторак касно увече, затворили су се у рафинерији, да би се потом повукли у оближња села, након што су постигли договор са вођама локалног племена, пренео је Ројтерс.

Према речима очевица који живи у кући у близини рафинерије, екстремисти су дошли у више од 50 возила.

У ирачком парламенту данас није постигнут кворум како би била донета одлука о увођењу ванредног стања у земљи због велике офанзиве коју воде џихадисти, јавља АФП.

Савет безбедности УН вечерас је једногласно подржао ирачку владу и грађане у борби против тероризма и апеловао је на на њих да започну национални дијалог у који ће бити укључене све политичке и верске групе.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин, који тренутно председава Саветом безбедности, после састанка је рекао да су чланови Савета безбедности "оштро осудили све терористичке и екстремистичке активности" и тражили подршку у решавању хуманитарне кризе.

Амерички председник Барак Обама изјавио је да не искључује ниједну опцију, па ни војну, као помоћ влади у Багдаду како би се спречило да џихадисти стекну упориште у Ираку, пренела је агенција Ројтерс.

Обама је најавио "краткорочне хитне акције које морају да се војно ураде у Ираку" и да његов тим за националну безбедност разматра све опције.

Највиши званичници НАТО-а и Велике Британије не планирају да се војно ангажују у Ираку.

Турска преговора о ослобађању 80 Турака које држе џихадисти у Мосулу и не могу да потврде извештаје да су неки од њих ослобођени, рекао је званичник турске владе, преноси Танјуг.

"Има извештаја у медијима о нашим ослобођеним грађанима, али ми не можемо да потврдимо те извештаје у овом тренутку", рекао је званичник, пренела је агенција Ројтерс.

Турске провладине новине "Јени Сафак" пишу да су таоци, укључујући дипломатско особље, децу и војнике специјалних снага, ослобођени и да ће стићи у Турску.

Званичник је рекао да се преговори са исламистима воде од среде и да нису још увек завршени.

Председавајући турског Међународног саобраћајног удружења Четин Нухоглу рекао је британској агенцији да је група од 31 возача камиона, које су исламисти држали у електрани, ослобођена, али да су очигледно остали на истом месту због лоше безбедносне ситуације у Мосулу.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару