Читај ми!

Паника у Ираку, надире Ал Каида

Ал Каида контролише Мосул и Тикрит, одакле је побегло око пола милиона људи. Радикални исламисти из банака у Мосулу однели више од 400 милиона долара. Киднаповано 80 турских држављана у Мосулу. Давутоглу најављује одговор екстремистима. Борбе се воде и око Самаре, 110 километара од Багдада.

Ситуација у Мосулу је хаотична, нема никога да нам помогне, рекао је радник у влади Ум Карам, који је истакао да се становништво боји, јавља Би-Би-Си, а преноси Танјуг.

Из града је побегла војска и полиција, а премијер Ирака Нури ел Малики затражио је од парламента да прогласи ванредно стање у земљи, чиме би му била дата шира овлашћења.

Становништво Мосула је рекло да су џихадисти ставили своје заставе на званичне зграде и да су преко мегафона саопштили да су "дошли да ослободе" град.

Многе полицијске станице су запаљене, а на стотине затвореника је ослобођено.

Локалне власти тврде да су борци Ал Каиде опљачкали све банке у граду. Према грубим рачуницама, нестало је око 425 милиона долара, чиме је група Исламска држава Ирак и Левант постала најбогатија терористичка организација на свету.

Екстремисти су киднаповали турског конзула и 48 особа запослених у турском конзулату у Мосулу, као и 31 возача камиона, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

Турски шеф дипломатије Ахмет Давутоглу поручио је да ће та земља узвратити уколико буде повређен било ко од њених грађана и дипломата заточених у Мосулу.

"У овом тренутку покушавамо да смиримо ситуацију водећи рачуна о безбедности наших грађана. Не желим да буде неспоразума. Уколико било ко од наших грађана и дипломата буде повређен на било који начин, жестоко ћемо узвратити", рекао је Давутоглу.

Савет безбедности УН вечерас је "најоштрије" осудио терористички напад на други по величини ирачки град, Мосул и затражио неодложно ослобађање свих талаца који су узети у конзулату Турске у том граду.

И НАТО је одржао састанак о ситуацији у Ираку.

Вашингтон за заједничку борбу против џихадиста

У међувремену, портпаролка Стејт департмента Џен Псаки, рекла је да је Вашингтон спреман да "сарађује с ирачком владом и лидерима широм Ирака, како би подржао заједнички приступ у борби с упорном агресијом ИСИЛ-а".

Будући изасланик САД у Багдаду, Стјуарт Џоунс рекао је да ће Вашингтон такође, покушати да обезбеди помоћ за готово пола милиона људи, који беже због жестоких борби у Ираку.

Оценивши да је Исламска држава у Ираку и Леванту "једна од најопаснијих терористичких група на свету", Џоунс је у обраћању посланицима, истакао да ће САД "наставити да помно прате ситуацију" и да ће сарађивати с међународним партнерима да помогну расељенима.

Раније данас, подршку Ираку у борби против тероризма понудио је и Иран.

Ово је прва реакција Ирана, на кампању Исламске државе у Ираку и Леванту, која, такође, покушава да свргне с власти блиског савезника Техерана, сиријског председника Башара ел Асада.

Исламисти су у неколико последњих дана започели велике операције у пет провинција, убили су велики број људи и тиме показали слабост ирачких безбедносних снага.

Багдад ће сарађивати са курдским снагама да би избацили екстремисте из Мосула, рекао је ирачки министар спољних послова Хошјар Зебари на маргинама састанка ЕУ и Арапске лиге у Атини.

"Одговор мора уследити брзо. Не можете дозволити да ови људи остану тамо и утврде се на дуго времена", додао је ирачки шеф дипломатије.

ИСИЛ, изданак Ал Каиде, контролише значајан део територије у источној Сирији и у западном и централном Ираку.

Самоубилачки напади у Багдаду и Садр Ситију

Најмање 15 људи погинуло када је бомбаш-самоубица активирао експлозив у шатору у северном делу Багдада где су локални шиитски племенски лидери држали састанак, рекли су ирачки званичници.

Како јавља АФП, у експлозији у Садр Ситију такође је рањено најмање 34 људи.

За сада нико није преузео одговорност за овај напад, али тактику самоубилачких напада обично користе сунитски екстремисти у Ираку, наводи француска агенције.

Насиље у Ираку је у последње веме достигло највиши интензитет од 2006 - 2007. године када је сукоб између сунита и шиита био на врхунцу, а десетине хиљада људи убијено. 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару