Читај ми!

Ухапшен осумњичени за напад у Бриселу

Француска полиција је саопштила да је код човека који је ухапшен под сумњом да је убио четворо људи у Јеврејском музеју у Бриселу пронађен видео снимак са признањем злочина.

Мехди Немуш, 29-годишњи француски држављанин, ухапшен је јутрос у Марсеју, а код њега су пронађени аутоматска пушка и пиштољ налик онима који су коришћени у нападу у коме је убијено четворо људи, саопштило је државно тужилаштво у Паризу, преноси Танјуг.

Тужилаштво је на данашњој конференцији за штампу саопштило да је код Немуша пронађен и видео снимак у коме он након злочина преузима одговорност за тај чин.

Немуш је био под присмотром француских служби безбедности јер је прошле године боравио у Сирији, где се борио на страни радикалних исламиста, а раније је у Француској био осуђиван због крађе аутомобила.

Он је ухапшен током рутинске контроле на аутобуској станици у Марсеју, где је допутовао аутобусом на линији Амстердам-Брисел-Марсеј, који често користе кријумчари наркотика.

Француски председник Франсоа Оланд похвалио је полицију због ефикасног рада и изразио забринутост због великог броја младих Француза арапског порекла који су се придружили џихадистима у Сирији.

Има око 700 таквих, а ми чинимо све што можемо да их држимо на оку, рекао је Оланд у изјави за француску телевизију.

Напад на посетиоце музеја, који се догодио прошле суботе у сред бела дана у монденском бриселском кварту Саблон, шокирао је Белгију и изазвао оштре осуде широм Европе.

Белгијска полиција тада није успела да ухвати нападача, али је његов лик забележен на видео снимку безбедносних камера у холу музеја.

На снимку се види како млађи мушкарац улази у хол Јеврејског музеја, вади аутомат и пиштољ из спортске торбе и насумице пуца у посетиоце.

Међу погинулима је било двоје радника музеја и двоје израелских туриста.

У сличном нападу који се пре две године догодио у француском граду Тулузу убијено је двоје јеврејске деце и један полицајац, а убица Мохамед Мерах је и сам је страдао у обрачуну са полицијом.

Случајеве повезује сто су убице француски држављани арапског порекла који су били у затвору због ситног криминала, одакле су изашли као исламистички екстремисти, а жртве су биле несумично изабрани Јевреји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи