Читај ми!

Деценија од највећег проширења ЕУ

"Велики прасак", када је 10 држава приступило ЕУ, био је велики политички и економски скок, каже Херман Ван Ромпеј. Проширење је учинило ЕУ јачом, богатијом и безбеднијом, истиче Жозе Мануел Барозо. Након окончања Хладног рата, проширење је повело Европу у правцу уједињења и помирења, рекао је Мартн Шулц.

У Бриселу је свечаним изјавама највиших функционера Европске уније обележена десетогодишњица највећег проширења ЕУ, популарно названог "велики прасак", када је у Унију примљено чак 10 нових чланица, преноси Танјуг.

Председници Европског савета Херман Ван Ромпеј, Европске комисије Жозе Мануел Барозо, Европског парламента Мартин Шулц и комесар за проширење Штефан Филе су у одвојеним изјавама истакли значај овог догађаја и нагласили да се процес проширења ЕУ мора наставити.

"Било нас је 15, а онда одједном 25", рекао је Ван Ромпеј у говору у Прагу, евоцирајући сећања на 1. мај 2004, када су у ЕУ истовремено примљене Чешка, Словачка, Пољска, Литванија, Летонија, Естонија, Мађарска, Словенија, Малта и КИпар, а број становника Уније се увећао за 73 милиона.

Истакао је да је "велики прасак" био велики политички и економски скок, јер је са једне стране усидрио бивше социјалистичке републике у демократску Европу, а са друге довео до драматичног ширења тржишта и прилика за инвестиције.

Барозо је у говору, који је емитован из Братиславе путем видеа, оценио да је проширење учинило ЕУ "јачом, богатијом и безбеднијом".

"Проширење је од ЕУ направило највеће јединствено тржиште на свету", указао је Барозо и додао да је Европа тиме ојачала и своју политичку позицију на глобалној сцени.

Председник ЕП Мартин Шулц, који је уједно и кандидат за Барозовог наследника на месту председника Комисије, у саопштењу је истакао да је "велики прасак" био догађај од историјског значаја, јер је након окончања Хладног рата повео Европу у правцу уједињења и помирења.

"Десетогодишњица представља снажно подсећање на важност јединства и сарадње у време када многи популисти, демагози и ксенофоби покушавају да подрију веру у заједнички европски пројекат", указао је Шулц.

Неће бити укинуто место комесара за проширење 

Филе је новинарима у Бриселу рекао да је проширење "уткано у ДНК Европске уније" и подсетио на огромне користи које је процес проширења донео чланицама.

"Током последњих 10 година, немачки извоз се удвостручио, а извоз Велике Британије порастао за половину", указао је комесар, истичући да ЕУ данас учествује у укупној светској трговини са око 35 одсто, иако чини само око седам одсто светске популације.

Филе је нагласио да је важно да се са процесом проширења настави, јер је  жеља земаља кандидата и потенцијалних кандидата да уђу у европску породицу доказ да ЕУ још има привлачну снагу и да је витална.

"Шест или седам држава сада куца на наша врата, и ми морамо да им одговоримо", рекао је Филе и упозорио да ће, ако одговора не буде, то бити доказ да са ЕУ нешто дубоко није у реду.

Комесар је одбацио спекулације да ће место комесара за проширење бити укинуто у следећем саставу Европске комисије.

"Уверен сам да ће следећи комесар за проширење имати веома успешан мандат", рекао је Филе.

Слављеничке говоре током обележавања "великог праска" употпуњују статистички подаци који показују да су све новопридошле чланице, изузев Словеније, током последњих 10 година повећале свој бруто друштвени производ.

Литванија је БДП повећала за читавих 20 одсто, Словачка за 19, Летонија за 17, Пољска за 16, Естонија за 13, Малта за 6, Мађарска за 4, Чешка за 3, а Кипар за 1 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи