Читај ми!

Султан уводи строги шеријатски закон

Хасанал Болкиах, султан Брунеја, објавио је декретом да ће се од сутра примењивати строги шеријатски закон кажњавања. Декрет је изазвао, иначе ретку, критику домаће јавности као и међународну осуду. У шеријатске казне спадају бичевање, смрт каменовањем и одсецање удова.

Уз веру и захвалност свемогућем Алаху, проглашавам да ће се сутра, 1. маја 2014. године, видети спровођење прве фазе шеријатског закона, после чега ће уследити остале фазе, навео је апсолутни владар у краљевском декрету, јавила је агенција АФП, преноси Танјуг.

У шеријатске казне спадају бичевање, смрт каменовањем и одсецање удова, а када су најављени ти планови почетком ове године дошло је до осуде на друштвеним мрежама тог малог, успаваног султаната.

У првој фази уводе се затворске казне или друге врсте кажњавања за дела као што су недолично понашање, недолазак на молитву петком или трудноћа изван брака.

Друга фаза, која ће почети крајем године, обухвата кривична дела као што су крађе и пљачкања и предвиђа много строже кажњавање као што је одсецање удова и бичевање.

Идуће године почеће кажњавање каменовањем до смрти због кривичних дела као што су содомија и прељуба.

Примена шеријатског закона у тој муслиманској монархији првобитно је требало да крене 22. априла али је, из необјашњених разлога, одложена.

Султан Болкиах (67), један од најбогатијих људи на свету, истакао је у декрету да је тај потез нешто што се "мора" у исламу и одбацио је "бескрајне теорије" да је шеријатско кажњавање окрутно и нефер.

Султан је ислам назвао "заштитним зидом" против глобализације, а Брунеј је прва земља у источној и југоисточној Азији која је увела шеријатски закон кажњавања на националном нивоу.

Муслимани који чине 70 одсто становништва су углавном задовољни одлуком свог владара, али немуслиманско становништво приватно изражава нелагоду због такве одлуке.

Око 15 одсто становништва чине етнички Кинези.

Канцеларија УН за заштиту људских права је почетком априла изразила дубоку забринутост због увођења шеријатског кажњавања, нагласивши да обично жене носе терет кажњавања за кривична дела која укључују секс.

"То је враћање средњовековном кажњавању", сматра заменик директора организације "Хјуман рајтс воч" за Азију Фил Робертсон.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи