Читај ми!

Извињење председнице због превртања трајекта

Председница Јужне Кореје Парк Геун Хје извинила се за владину неспособност да предузме адекватне кораке након што се преврнуо трајект са 476 људи, углавном деце.

Ронилачки тимови и даље, скоро две недеље од несреће, трагају за више од 100 несталих путника, пренела је агенција АП. Потврђен број жртава у превртању трајекта 16. априла је 193, а већина жртава и несталих су ученици средње школе.

Родбина и пријатељи жртава тврде да влада није урадила довољно да спаси или заштити њихове најмилије, те је премијер Чунг Хонгвон раније поднео оставку, а сада је стигло извињење председнице усред растућег огорчења јавности.

Парк је на састанку кабинета рекла да је Јужна Кореја "изгубила многе драгоцене животе због несреће" због чега се извинила јавности.

Рекла је да влада није могла да спречи несрећу али да су "почетни одговори и напори били недовољни".

Парк је раније посетила меморијални центар у граду Ансан, из кога су били средњошколци погинули у несрећи, у којем је одала пошту жртвама.

Према извештајима локалних медија, поједини чланови породица жртава су викали на њу и тражили извињење. Председница је 10 минута разговарала са њима пре него што је отишла.

Само 174 особе су преживеле превртање трајекта, укључујући 22 од 29 чланова посаде.

Свих 15 чланова посаде одговорних за навигацију брода су ухапшени, али формална оптужница против њих још није подигнута пошто је истрага још у току.

Ухапшени под оптужбама за нехат и јер нису помогли путницима у невољи.

Капетан Ли Џон Сеок рекао је путницима да остану у својим кабинама и требало му је пола сата да би издао наређење о евакуацији, док се, за то време, брод исувише нагнуо на једн устрану да би евакуација била могућа за многе људе.

Трајект је превозио, како се процењује, 3.608 тона робе што је далеко више од оног што је капетан тврдио у папирологији, 150 аутомобила и 657 тона друге робе.

Узрок превртања могао би да буде, према тужиоцу, пребрзо скретање, непрописно сложена роба, модификације прављене за брод и утицај плиме.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи