Марш младих Јевреја у Аушвицу

Око 10.000 младих Јевреја из Израела и других земаља марширало је између два дела некадашњег "логора смрти" немачких нациста на југу Пољске, Аушвиц-Биркенау, у знак сећања на око 430.000 мађарских Јевреја који су ту страдали као жртве холокауста.

Почетак годишњег марша у тишини означио је звук шофара, овновског рога који се користи у јеврејским верским обредима, поред озлоглашеног натписа "Рад ослобађа" на капији бившег логора, пренеле су светске агенције, јавља Танјуг.

Са израелским бело-плавим заставама у рукама и у плавим кабаницама, учесници марша ходали су три километра по киши од капије до каменог меморијала у Биркенау, где им се обратио мађарски председник Јанош Адер који је одао пошту жртвама.

У Аушвицу су обишли блокове од црвених цигли у којима се налази обућа, кофери, наочаре и коса жртава, као упечатљива сведочанства нацистичких злочина.

Нацисти су 1944. године возом депортовали око 430.000 мађарских Јевреја у концентрациони логор Аушвиц-Биркенау, а око 330.000 их је одмах убијено у гасним коморама, док су остали подвргнути принудном раду, глади и цесто смртоносним болестима.

Током Другог светског рата, нацисти су у овом логору убили око 1,3 милиона људи, већином Јевреја, али и Руса, Рома, Пољака и других.

Аушвиц-Биркенау постао је трајни симбол геноцида нацистичке Немачке над европским Јеврејима, од којих је милион убијено од 1940. до 1945.

Марш којим се обележава сећање на жртве холокауста почео је да се одржава од 1988. године сваке друге године, а убрзо и сваке године.

До сада је скоро 200.000 младих Јевреја узело учешће у таквом маршу, наводе организатори Међународног марша живих, који намеравају да марш учине образовним елементом за нове генерације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи