Читај ми!

Сукоб на улицама Доњецка

Око 14 особа повређено у Доњецку, када су проруски демонстранти напали окупљене на скупу подршке јединственој Украјини. У експлозији бомбе у Доњецкој области погинуо један војник, а још један рањен. Лекари се боре за живот првог човека Харкова на којег је пуцано. Проглашена "Народна Република Луганск". Администрација и полиција Константиновке у рукама проруских активиста.

21.30 - Здравствено стање градоначелника Харкова тешко, али стабилно, саопштила прес служба харковске градске администрације, преноси Танјуг.

18.40 - Проруски демонстранти напали учеснике протеста подршке јединственој Украјини у Доњецку. Више људи је повређено, јавља Раша тудеј.

16.12 - Украјнски војник погинуо у експлозији бомбе у Доњецкој области, саопштило Министарство одбране те земље, преноси Раша тудеј.

15.45 - САД увеле санкције за седам руских званичника и 17 фирми из најужег круга председника Владимира Путина. Чланице ЕУ постигле споразум о санкцијама за још 15 Руса, преноси АФП.

15.15 - Потписан споразум Словачке и Украјине по којем Украјина, осим са запада, може да очекује испоруке гаса и преко Словачке, преноси Бета

14.40 - Око 300 проруских активиста с фантомкама и бејзбол палицама упало у банку украјинског милијардера Игора Коломојског у Доњецку, преноси АФП. 

11.50 - Градоначелник Харкова Генадиј Кернес упуцан је у леђа док је џогирао, јављају агенције. Лекари се боре за његов живот.

10.15 - Проруски наоружани активисти преузели су контролу над зградом администрације у Константиновки у Доњецкој области, преноси Ројтерс

9.45 - Неколико хиљада фудбалских навијача напало је око 300 антивладиних демонстраната који су мирно протестовали у Харкову, јавља Раша тудеј. Најмање 14 људи је повређено у насиљу.

9.30 - Проруски активисти прогласили "Народну Републику Луганск".

Неколико десетина мушкараца у војним униформама напали су бејзбол палицама око 2.000 учесника протеста у Доњецку, који је средиште побуне против Кијева, преноси Ројтерс. Према првим информацијама, најмање је 14 повређених.

Нападачи су бацали петарде и најмање једну светлећу гранату. Демонстранти, који су викали "Доњецк је Украјина" и махали украјинским заставама, разишли су се после сукоба.

У Доњецком региону је пре тога дошло до експлозије у којој је убијен један војник, а још један рањен, саопштило је украјинско Министарство одбране. 

Према првој истрази, експлозија је изазвана ручно прављеним уређајем. Један од војника је умро од задобијених повреда, док је други на интензивној нези.

Раније данас из ватреног оружја је рањен проруски настројени градоначелник Харкова, града на истоку Украјине, Генадиј Кернес који се бори за живот, саопштила је локална градска скупштина.

Кернес је погођен метком у леђа у нападу непознатих нападача, навели су званичници Харкова, а пренела агенција АФП.

"Он је тренутно у операционој сали, а лекари се боре за његов живот", наводи се у саопштењу.

Претходно је у Харкову неколико хиљада фудбалских навијача напало око 300 антивладиних демонстраната који су мирно протестовали у источном украјинском граду Харкову, преноси Раша тудеј.

Најмање 14 људи је повређено у насиљу, укључујући двојицу полицајаца, а осморо је одвезено у болницу, док је осталима помоћ пружена на лицу места, пренела је руска ТВ мрежа.

На хиљаде фанова два украјинска фудбалска клуба "Дњипро" и "Металист" окупило се на харковском тргу Устав, придруживши се групи од око 250 прокијевских активиста који су протестовали.

До масовне туче дошло је када су навијачи стигли до улице у којој су се налазили антикијевски демонстранти који су тражили ширу регионалну аутономију од Кијева.

Такође, наоружани проруски активисти, који од раније контролишу полицијску управу у Константиновки, заузели су данас и зграду администрације тог града у Доњецкој области, рекао је портпарол регионалне владе.

За то време, проруски активисти у граду Луганску на истоку Украјине прогласили су Народну Републику и поставили Кијеву ултиматум.

Они од централних украјинских власти траже амнестију за све учеснике протестног покрета на истоку Украјине, признање руског као државног језика и одржавање референдума о питању самоопредељења региона, пренео је Глас Русије.

Уколико до 29. априла њихови захтеви не буду испуњени, активисти су најавили да ће предузети "активне кораке".

ОЕБС осуђује отмицу посматрача 

У међувремену, председавајући ОЕБС-у, швајцарски председник Дидије Буркхалтер осудио је отмицу тима међународних посматрача у Украјини и истакао да ОЕБС ради "на свим нивоима" да их ослободи.

Преговарачи ОЕБС-а успели су у недељу да ослободе само једног од осам инспектора ОЕБС-а које као "затворенике рата" држе проруски сепаратисти на истоку Украјине, пренела је агенција АФП.

Буркхалтер је рекао да је притварање ненаоружаних инспектора и њихових домаћина из украјинског министарства одбране "неприхватљиво" и да "безбедност свих међународних посматрача у земљи мора да буде гарантована и осигурана".

Буркхалтер је подсетио и да је отмица противна договору постигнутом 17. априла у Женеви између Русије, САД и ЕУ ради деескалације тензија у Украјини.

О случају заробљених припадника ОЕБС-а телефоном су разговарали и руски министар спољних послова Сергеј Лавров и његов немачки колега Франк-Валтер Штајнмајер, али руско Министарство спољних послова није саопштило детаља тог разговора.

Министарство спољних послова Русије саопштило је касније да би бројност украјинских војника распоређених у југоисточној Украјини требало да изазове "дубоку забринутост" међу службеницима ОЕБС-а.

У саопштењу је наведено да је више од 11.000 војника, 160 тенкова, 230 оклопних возила и 150 артиљеријских оруђа распоређено у региону у којем побуњени проруски демонстранти одбијају да се потчине новим кијевским властима, пренела је агенција Ројтерс.

Нове санкције Русији

Након што су проруски побуњеници на истоку земље киднаповали посматраче ОЕБС-а, данас је у Бриселу одржан хитни састанак дипломата Европске уније.

Званичници 28 земаља чланица ЕУ су на данашњем састанку постигли прелиминарни споразум о замрзавању имовине и забрани издавања виза за још 15 Руса, у оквиру проширења санкција Русији због њених поступака у Украјини, рекле су за Ројтерс неименоване дипломате.

Имена која ће бити додата на листу неће бити објављена док сутра не изађу у службеном гласнику ЕУ.

Европске државе на увођењу нових санкција против Русије раде у тандему са САД и осталим земљама чланицама Групе седам најразвијенијих светских привреда, које су се током викенда на састанку у Јужној Кореји договориле да уведу нове санкције Русији због њене интервенције у Украјини.

САД су данас увеле санкције за седам руских званичника и 17 фирми из најужег круга председника Владимира Путина.

Бела кућа је навела да је увела санкције особама и фирмама из најужег круга председника Путина због "провокативних поступака" Русије у Украјини, пренео је АФП.Међу санкционисаним руским компанијама су "Авиа груп лимитид", "Северни Морсој банк", "Инвесткапитал банк", "Трансоил", "Волга рисорсиз груп", наводи АФП.

Међу истакнутим појединцима којима је Вашингтон увео санкције је Игор Сечин, који важи за једног од најконзервативнијих Путинових заменика и његову "десну руку" за енергетска питања, а тренутно је директор нафтне компаније "Росњефт".

Америчке санкције су наметнуте и Сергеју Чемезову, директору корпорације "Ростек" (руске технологије), и Вјачеславу Володину, садашњем првом заменику шефа особља у Кремљу.

На листи санкционисаних су и Алексеј Пушков, председник одбора руске Думе за међународна питања и представник прокремаљске странке Јединствена Русија, као и потпредседник владе Дмитриј Козак.

Вашингтон ће пооштрити и услове за добијање лиценци за извоз у Русију одређених високотехнолошких производа који би могли бити употребљени у војне сврхе.

Заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков рекао је агенцији Интерфакс да ће његова земља одговорити на санкције.

"Сигурни смо да ће тај одговор имати болан ефекат на Вашингтон", изјавио је Рјабков, преноси АФП.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи