Верона, протест за независност

Стотине становника Вероне изашле су на улице, тражећи независност региона Венето. Демонстранти захтевају и ослобађање 24 активиста, ухапшених под сумњом да су намеравали да заузму трг Светог Марка у Венецији, уз помоћ импровизованог тенка.

Демонстранти су дували у пиштаљке, махали заставама Венета и бацали димне бомбе црвене и жуте боје, симболичне за овај регион, преноси Танјуг.

Протест, који је почео на тргу Пјаца деи Сињори, у центру Вероне, одржан је и са циљем да се Венето ослободи мафије, пренела је Русија данас.

"Затвори су за криминалце и мафију, а не за очеве и мајке породица", поручио је окупљенима федерални секретар Лиге за север, која се бори за аутономију северних, богатијих региона, Матео Салвини.

Салвини је поновио да протест у Верони има миран карактер.

"Овде смо да одбранимо слободу мишљења и говора. Избор Лиге је ненасиље", истакао је он и додао да ће "ово бити марш слободе, људски ланац осмеха".

Према Салвинију, италијанска влада је хапшењем активиста у среду, "у затвор сместила идеје".

Италијанска полиција је, у среду, ухапсила 24 особе, укључујући бившег члана парламента, под сумњом да су прикупљали оружје како би насилно одвојили северни регион Венето од остатка Италије.

Полиција је саопштила да је та група од булдожера успела да направи тенк са топом, који је планирала да употреби за напад на трг Светог Марка у Венецији.

Након претреса у неколико региона Италије, полиција је ухапсила 24 особе осумњичене за тероризам, подривање демократског поретка и производњу оружја, а још 27 људи налази се под истрагом.

За овакве оптужбе, предвиђене су казне до 15 година затвора.

Крајем марта, грађани Венеције и околних области гласали су електронским путем за отцепљење од остатка Италије и формирање сопствене државе, за шта се изјаснило 89 одсто гласача.

Више од два милиона становника региона Венето, учествовало је у целонедељном гласању, а 89 одсто њих изјаснило се за независност од Италије.

Електронско гласање, које су организовале локалне странке, није законски обавезујуће, али има за циљ да процени подршку позиву на расписивање референдума.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару