Читај ми!

Сукоб јорданских полицајаца и сиријских избеглица

Најмање 22 јорданска полицајца су хоспитализована после сукоба са сиријским избеглицама у кампу Затари, на северу Јордана. Власти су демантовале да је један избеглица из кампа убијен.

Јорданске снаге безбедности су употребиле сузавац да растерају избеглице које су на њих бацале камење, претходно запаливши неколико шатора и возила, преноси Танјуг.

Власти тврде да је до сукоба дошло пошто је полиција ухапсила групу избеглица која је покушала да илегално напусти камп.

"Они су запалили шест шатора и два 'каравана', а покушали су да нападну и полицијске станице", наведено је у саопштењу Директората за јавну безбедност.

Становници кампа, међутим, тврде да је до сукоба дошло пошто је припадник јорданске полиције прешао аутомобилом преко детета смештеног у кампу.

Сведоци окршаја са полицајцима наводе да је много више избеглица повређено, а не само троје како су власти саопштиле.

У кампу, у коме се налази 106.000 избеглица, у протекле две године је било неколико протеста због лоших услова за живот, подсећа Би-Би-Си.

Камп Затари се налази у јорданској пустињи, око 12 киломтера од границе са Сиријом и реч је о другом по величини избегличком кампу у свету, после кампа Дадаб у источној Кенији.

Би-Би-Си наводи да су услови за живот у кампу веома тешки и бројни су изазови пред избеглицама које углавном долазе из сиријске области Дара.
Тренутно се гради камп Азрак како би се решили проблеми избеглих, а он ће моћи да прими 130.000 људи.
Више од два и по милиона људи је побегло из Сирије од кад је избио грађански рат у марту 2011. године.

Уједињене нације су прошле седмице саопштиле да је број пријављених сиријских избеглица у Либану прешао један милион, по чему је у тој земљи, према глави становника, највећа концентрација избеглих у свету.

Иза Либана је Јордан са скоро 600.000 избеглица, а потом следе Турска, Ирак и Египат.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару