Читај ми!

Тунис после револуције

Од арапских земаља које је пре три године захватило талас револуционарних промена, Тунис најбезболније пребродио политичку и институционалну кризу. Земља је консензусом добила нови устав, привреда се постепено опоравља, а ове године у Тунису очекују чак седам милиона туриста.

Три године од свргавања председника Бен Алија, у Тунису се живот полако враћа у уобичајене токове. Иако су од Арапског пролећа земљу потресале политичке тензије, сукоби исламиста и секуларних партија, па чак и убиства двојице истакнутих опозиционих политичара, у Тунису је данас главна преокупација како оживети привреду и подстаћи запошљавање, јер је 18 одсто становништва без посла. Највише наде полажу у туризам.

Грађани кажу да је ситуација тешка и да очекују много успешнију туриситичку сезону него претходне две године.

Земљу води прелазна влада до превремених председничких и парламентарних избора, који треба да се одрже до краја године.

Недавно је усвојен нови Устав, консензусом водећих партија у земљи. Сматрају га најпрогресивнијим у арапском свету, јер су изједначена права мушкараца и жена, успостављено је право на праведно суђење и заштиту од мучења, а закони земље више не подлежу строгим правилима ислама.

За владу Туниса приоритет је подстицање привредног раста. Прошле године износио је 2,7 одсто, што није довољно да се подстакне запошљавање.

Подизањем пореза влада је покушала да смањи буџетски дефицит и удовољи захтевима међународних кредитора, али је то изазвало нове протесте.

Министар пољопривреде Туниса Ласад Лашал порчује да се грађани морају вратити раду.

Револуција је била пре три године, има земаља које ће превазићи тај процес тек после неколико година, али је сада време да се Тунишани врате раду и радној етици.

Саида Хашиша из Министарства трговине очекује више више инвестиција и више туриста. "Покушавамо да се прилагодимо и другим тржиштима, а не само Европској унији. У том контексту, Србију видимо као партнера на кога рачунамо", истиче Хашиша.

Тунис је трећа омиљена дестинација за српске туристе, али и мека хедониста из целог света. У годинама после Арапског пролећа забележен је мањи пад броја посетилаца, али ове године очекују боље резултате.

"У јануару и фебруару смо имали раст броја туриста од 40 одсто у односу на исти период прошле године. Ако се тај тренд настави, остварићемо циљ од седам милиона туриста у 2014. години", наводи регионални комесар за туризам Бесма Зине Ела Бидин.

Земља чији је симбол јасмин, по коме је и побуна од пре три године добила назив "Јасмин револуција", данас гради нови имиџ. Иако највише гостију долази из земаља Европске уније, циљ им је да привуку туристе са различитих меридијана, посебно оне из растућих азијских економија, у којима виде своју велику шансу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару