Читај ми!

Шредер најбољи Путинов пријатељ на Западу

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер нашао се ових дана у центру медијске пажње у Немачкој, пошто је стао у одбрану свог блиског пријатеља Владимира Путина и упозорио на опасности које вребају у случају изолације руског председника због кризе у Украјини.

Шредер (69) је "жигосан' пошто је говорио у корист Москве, наводи Ројтерс, подсећајући да Шредер прима плату од 250.000 евра као председник Управног одбора Северног тока, заједничког гасовода са руским "Гаспромом".

"Шредер шири пропаганду Кремља и сви би требало да схвате да је он сада плаћени портпарол Русије", оценио је за Ројтерс посланик Зелених у Бундестагу Мануел Сарацин.

По његовом мишљењу, Шредер је "у служби Русије и великом сукобу интереса".

Остали, међутим, кажу да би пријатељство бившег канцелара са руским лидером могло да буде и добро за Немачку, јер тако остаје отворена важна линија за дијалог.

Стручњак за међународне односе и посланик конзервативаца Ангеле Меркел, Филип Мизфелдер сматра да то пријатељство уопште не може да нашкоди Немачкој.

"Надам се да ће помоћи. Боље је да људи међусобно разговарају више него мање. Надам се да Шредер може да искористи свој утицај да помогне Немачкој", каже он.

Канцелар од 1998. до 2005, Шредер је Путинов "најбољи пријатељ на Западу" откад су се заједно успротивили одлуци америчког председника Џорџа Буша да изврши инвазију на Ирак.

Шредер категорички одбацује оцене да пословне везе са Москвом утичу на његово мишљење.

Шредер је, како је пренео Цајт, оценио да су НАТО и ЕУ биле неосетљиве на руске интересе и да су погоршале кризу терајући Украјину да бира између Запада и Русије.

"Верујем да избор 'или-или', у условима културолошких подела, није био добра формула", рекао је Шредер и критиковао санкције и избацивање Русије из Г-8.

Како наводи Ројтерс, Шредер је "чак подржао аргумент Кремља, који је упоредио анексију Крима са интервенцијом НАТО у српској покрајини Косову 1999. коју је и сам предводио као канцелар".

"Послали смо наше авионе у Србију и заједно са НАТО бацали бомбе на суверену земљу, без резолуције Савета безбедности УН. Зато сам опрезан кад је реч о упирању прста и у кога", рекао је.

Везе Берлина и Москве

Привредне везе Берлина и Москве много су јаче од веза осталих западних земаља са Русијом, а Немачка је највећи купац руског природног гаса. Већина руског гаса за Европу је путовала преко Украјине, али нови гасовод "Северни ток", чијим одбором Шредер председава, обилази Украјину у потпуности.

Ројтерс подсећа да везе Шредера и Путина превазилазе посао.

Шредер разуме Путина, који одлично говори немачки, а Путин је својевремено пред Шредерову кућу у Хановеру довео руски хор - да му честита рођендан.

Још двојица бивших канцелара, Хелмут Шмит и Хелмут Кол, такође су довели у питање однос према Путину и Русији.

Шмит, који је социјалдемократа као и Шредер, назвао је за Цајт санкције против Русије "глупим", оцењујући да би било боље да се, у интересу мира, седне и разговара - уместо што се прети санкцијама.

Кол, демохришћанин као Меркелова, рекао је за Билд још средином марта да у односу Запада према дешавањима у Украјини "нема интелигенције", али ни "осећања за руске суседе, посебно за председника Путина".

Шмит и Кол нису критиковани у јавности због тих изјава "ни близу" као Шредер - чије је активности "у корист Путина" телевизија АРД назвала "дубиозним", тврдећи да је бивши канцелар учествовао на тајном састанку у руској амбасади у Берлину 4. марта.

У својој новој књизи "Искрен разговор", Шредер пише о личним везама са руским лидером, који је као шпијун КГБ-а осамдесетих година живео у Источној Немачкој: "Путин је овде дуго живео и блиско је повезан са Немачком. Због тога је било лакше радити с њим него са другим лидерима."

Шредер тврди и да Путин са ћеркама за празнике пева немачке божићне песме, да је верник и да зна да се шали на свој рачун.

Иначе, има двоје усвојене деце из Русије - Викторију и Грегора, наводи Ројтерс.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи