Читај ми!

Самит ЕУ–САД, поглед ка Москви

Барак Обама и председник Европског савета упозорили Москву да ће јој пооштрити санкције ако настави да предузима кораке који воде ка дезинтеграцији Украјине.

19.55 - Барак Обама je поновио у данашњем говору да се случајеви Косова и Крима не могу поредити и запретио Русији нови санкцијама ако не промени курс према Украјини 

15.00 - Обама: Вашингтон и Брисел пажљиво разматрају могућност увођења санкција Москви у области енергетике, преноси Ројтерс.

Русија је анексијом Крима повредила међународно право и остала усамљена у одбрани своје акције, оценио је председник САД Барак Обама на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу са председником Европског савета Херманом ван Ромпејом и председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом у оквиру самита ЕУ-САД, преноси Фонет.

"Референдум на Криму нико у свету изван Русије није схватио озбиљно", рекао је Обама и истакао да ће се Русија суочити са оштријим санкцијама од забране путовања и замрзавања имовине појединаца у случају да настави са дезинтеграцијом Украјине.

Обама је рекао и да је за САД сарадња са ЕУ кључна за очување безбедности за обе стране.

"Јединствени смо у намери да изолујемо Русију због акције у Украјини", рекао је амерички председник и оценио да су САД и ЕУ спровеле координирану акцију у реаговању на украјинску кризу и да помажу Украјину политички и економски.

Обама је навео и да су у току преговори о новом трансатлантском трговинском споразуму који би олакшао САД да извозе гас у Европу и помогао би јој да смањи своју зависност од руске енергије, преноси Ројтерс.

"Једном када будемо склопили споразум, извоз природног гаса биће веома олакшан, а то је нешто што је свакако важно у данашњем геополитичком окружењу", рекао је Обама на конференцији за медије након састанка са лидерима ЕУ, додајући да је није могуће да се тако нешто преко ноћи догоди. 

Русија обезбеђује око трећину европских нафтних и гасних залиха, а 40 одсто тога преко Украјину, подсећа Ројтерс.

Већи део разговора, како је било очекивано, био је посвећен увођењу санкција Русији након припајања Крима и јачању трговинске сарадње ЕУ и САД.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј рекао је да ЕУ помаже украјинским властима да стабилизују ситуацију у земљи наводећи да је управо зато са Украјином потписан Споразум о стабилизацији и придруживању.

Kао позитивне кораке ка смањењу тензија навео је руску подршку за посматрачку мисију ОЕБС-а у Украјини, као и састанак шефова дипломатије Русије и Украјине пре два дана у Хагу, на Светском самиту о нуклеарној безбедности.

Ромпеј је навео да ЕУ и САД воде координисану политику у украјинској кризи да подржавају Украјину као државу, док за руску анексију Крима сматрају да је противна закону.

"Европска унија и САД неће признати руску незакониту анексију Крима која је срамота 21. века", рекао је председник Европског савета, и додао да ЕУ подржава тежњу народа Украјине ка бољем животу.

"Ако Русија настави са потезима који дезинтегришу Украјину, предложићу увођење економских санкција", истакао је Ромпеј и додао да би те мере захтевале консултације међу државама чланицама ЕУ, али и са САД.

Председник Европског савета је додао и да санкције против Русије нису саме себи циљ, већ покушај да се подстакне решење кризе.

Рекао је да су лидери ЕУ и САД разговарали и о економији, с акцентом на постепен опоравак Европе. Навео је да би раст европске економије идуће године требало да буде два одсто.

Ван Ромпеј је закључио да је јачање економских веза Европе и САД "моћан политички знак" и начин да се свету покаже да су европска и америчка економија засноване на правилима.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да ЕУ и САД бране заједничке вредности и залажу се за очување владавине права.

"Бићемо одлучни у одбрани наших заједничких вредности, попут мира, слободе и владавине права", истакао је Барозо.

Амерички председник је јутрос у друштву белгијског краља Филипа и премијера Елија ди Рупа положио венац на Фламанском пољу недалеко од Брисела, где је сахрањено неколико стотина америчких војника погинулих у Првом светском рату.

Обама би поподне требало да се састане и са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном, након чега ће отпутовати у Рим, где ће се сутра срести са италијанским државним врхом и папом Фрањом.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи