Читај ми!

Турска, битка за "Твитер"

Неприхватљиво наметнути потпуну забрану друштвених медијских платформи, каже турски председник Абдулах Гул. Штефан Филе забринут због блокаде "Твитера". Турски суд блокирао касно синоћ ту друштвену мрежу, неколико сати након што је премијер Реџеп Тајип Ердоган запретио да ће "искоренити" "Твитер".

Турски председник Абдулах Гул поручио је да је неприхватљиво наметнути потпуну забрану друштвених медијских платформи, након судске одлуке о блокади приступа Твитеру у Турској.

У поруци коју је објавио на свом налогу на Твитеру, Гул је рекао да би требало блокирати само поједине странице на интернету уколико суд закључи да је прекршено право неког појединца.

Турски председник је, такође, изразио наду да тренутна блокада Твитера у Турској неће потрајати дуго, пренео је Ројтерс.

Бела кућа позвала је Турску да поново омогући приступ тој друштевној мрежи истакавши да је то супротно принципима отворене владавине.

Турски суд је блокирао касно синоћ Твитер у тој земљи пошто су се грађани жалили да та друштвена медијска платформа крши приватност, саопштио је турски телекомуникациони регулатор БТК.

БТК је раније затражио од Твитера да повуче одређене садржаје и линкове са мреже, али то је изостало, навео је турски телекомуникациони регулатор на свом веб-сајту, а пренео Ројтерс.

"Пошто није било другог избора, приступ Твитеру је блокиран у складу са одлуком суда како би се избегла могућа даља виктимизација грађана", наводи се у саопштењу.

Компанија Твитер, са седиштем у Сан Франциску, саопштила је јуче по подне по локалном времену да разматра извештаје да је њен сервис забрањен у Турској, али није издала формално саопштење.

Међутим, та компанија је објавила твит упућен турским корисницима са инструкцијама о томе како да наставе са твитовањем путем СМС текстуалних порука мобилним телефонима.

Твитер је у Турској блокиран само неколико сати након што је премијер Реџеп Тајип Ердоган запретио да ће "искоренити" ту друштвену мрежу због тога што баца светло на оптужбе за корупцију у његовом најужем кругу које су се протеклих недеља прошириле по друштвеним мрежама, пренео је АФП.

Европски званичници критиковали су турску владу због блокаде Твитера, уз поруку да грађани морају да имају слободу избора начина на који ће комуницирати и да турски премијер Реџеп Тајип Ердоган блокадом те друштвене мреже наноси штету читавој земљи.

"У једном слободном друштву је на грађанима да одлуче како ће комуницирати, а не на држави", написао је на Твитеру портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел, Штефен Зајберт.

Путем исте друштвене мреже реаговао је и министар спољних послова Шведске Карл Билт.

"Турски премијер Ердоган не само што наноси штету себи већ и читавој земљи својим најновијим претњама упућеним Твитеру" написао је Билт на свом налогу.

И комесар ЕУ за проширење Штефан Филе изразио је забринутост због блокаде Твитера у Турској, која је уведена у тренутку када се турска влада хвата укоштац са корупционашким скандалом, десетак дана пред локалне изборе у тој земљи.

"Слобода комуницирања и слобода избора средстава комуникације јесте суштинска вредност ЕУ", написао је Филе јутрос на свом налогу на тој друштвеној мрежи. 

Потпредседник турске владе Али Бабаџан рекао је да очекује да ће блокада Твитера бити само привремена и да би с том друштвеном медијском платформом требало да буде постигнут споразум, пренео је Ројтерс.

Истовремено, неименовани високи турски званичник изјавио је да Турска тренутно не планира да блокира приступ другим друштвеним медијским платформама.

Турска је у прошлости блокирала Јутјуб, али је сада први пут блокирала Твитер, који је веома популаран у тој земљи, са више од 10 милиона корисника, и коришћен је за организовање протеста против владе прошле године, наводи АП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи