Читај ми!

Окршај војске и екстремиста код Каира

Два војника и пет екстремиста погинула у рацији египатских снага на сумњиву фабрику оружја код Каира. Окршај између безбедносних снага и екстремиста трајао је неколико сати.

У окршајима полиције, војске и специјалних снага Египта и екстремиста у фабрици за производњу бомби изван Каира погинула су два војника и пет екстремиста, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Рација египатских снага на сумњиву фабрику претворила се у неколико сати дуг оружани окршај, током кога су екстремисти детонирали и аутомобиле бомбе.

Министарство је навело да је истрага показала да је екстремистичка група инспирисана Ал Каидом - Шампиони Јерусалима користила једну радионицу за прераду дрвета у арапском селу Шаркас у провинцији Калијубија, за производњу и складиштење бомби.

У борбама две стране погинули су један бригадни генерал и пуковник, обојица стручњаци за експлозив, рекао је на својој страници на Фејсбуку портпарол војске, пуковник Ахмед Мухамед Али.

Министарство је додало да су власти ухапсиле четворицу екстремиста.

За осам месеци, колико је прошло од свргавања председника Мухамеда Мурсија, насиље према полицајцима и војницима је повећано, приближивши се са нестабилног северног Синајског полуострва ближе главном граду Каиру.

Шампиони Јерусалима, са седиштем на Синају, преузели су одговорност за већину напада у и у близини Каира.

Последњи такав напад десио се у суботу, када је погинуло шест војника, у области која није далеко од фабрике бомби у којој је данас дошло до окршаја.

Египатска прелазна влада, која има подршку војске, оптужила је Муслиманско братство, које је дошло на власт после свргавања дугогодишњег председника Хоснија Мубарака, да махом стоји иза насиља у Египту, прогласивши га терористичком организацијом.

Братство, из чијих редова долази и свргнути Мурси, оповргло је те оптужбе, инсистирајући да његови припадници мирним средствима покушавају да првог демократски изабраног председника врате на власт.

Такође, велики муфтија Египта, правно лице број један у земљи, ратификовао је прошломесечну судску пресуду којом је 26 људи осуђено у одсуству на смрт по оптужбама да су формирали терористичку групу за извођење напада на Суецком каналу.

Када се ради о смртним казнама у Египту, потребна је ратификација великог муфтије да би оне биле извршене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи