Читај ми!

Италија, спасено више од 2.000 миграната

У протекла два дана у водама јужно од Сицилије спасено више од 2.000 миграната, који су чамцима пловили из северне Африке.

Бродови италијанске морнарице и обалске страже спасили су у протеклих 48 сати у водама јужно од Сицилије више од 2.000 миграната који су чамцима пловили из северне Африке, саопштиле су власти.

Италијанска морнарица је навела да је спасено укупно 2.128 миграната, од којих је 596 намеравало да доспе у луку Аугусту, на југоистоку Сицилије.

У спасилачкој операцији учествовала су и три трговачка брода, пренео је Ројтерс.

Италија се већ деценијама суочава с приливом миграната који чамцима покушавају да доспеју до италијанског острва Лампедузе, на пола пута између Туниса и Сицилије.

Ситуација се погоршала после "Арапског пролећа" 2011. године и сукоба који су уследили у Либији и Сирији.

Према подацима Фронтекса, агенције ЕУ за контролу граница, у последња три месеца 2013. године више од 20.000 људи ушло је илегално у Европу преко Лампедузе и Сицилије.

То је скоро половина укупног броја илегалних имиграната у ЕУ у том периоду.

Италија је појачала поморске и ваздушне патроле јужно од Сицилије, пошто су прошле године стотине имиграната изгубили живот у два одвојена бродолома близу Лампедузе.

Саопштење италијанских поморских снага уследило је дан пошто је око 500 афричких миграната упало из Марока преко граничне ограде на шпанску територију Мелиљу, што је најмасовнији инцидент те врсте у протеклих 10 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи