Читај ми!

"Вишеградска четворка" тражи гас од САД

Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска затражиле од америчког Конгреса да им олакша увоз природног гаса из САД, како би смањиле зависност од испорука из Русије и елиминисале опасност од вршења политичког притиска на њих.

Четири земље групације "Вишеградска четворка" - Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска, затражиле су од Конгреса САД да им олакша увоз природног гаса из САД, како би смањиле своју зависност од испорука из Русије, саопштило је Министарство спољних послова Чешке.

Те четири централноевропске земље настоје да диверзификују снабдевање гасом и елиминишу опасност да би Русија могла да искористи своју контролу дотока гаса и нафте, како би извршила политички притисак на њих, пренео је Ројтерс.

Снабдевање гасом је на кратко прекинуто 2009. године због спора између Русије, и Украјине кроз коју иде велики део руског снабдевање за Европу. Те четири земље страхују да би испоруке могле да буду угрожене због ескалације напетости између Русије и Запада због, како наводи Ројтерс, "руског заузимања Крима".

Амбасадори четири земље у Вашингтону су у писму председавајућем Представничког дома Џону Бонеру упитале да ли би могле бити отклоњене бирократске препреке и било омогућено снабдевање њихових земаља америчким гасом из уљних шкриљаца.

"Уз садашњу револуцију производње гаса из уљних шкриљаца у САД, америчке компаније настоје да извозе гас, укључујући и у Европу. Међутим, главна препрека за то су постојеће бирократске препреке за добијање извозних лиценци за земље изван Споразума о слободној трговини, међу којима су и земље 'Вишеградске четворке'", наводи се у саопштењу.

Бонер је у саопштењу подржао иницијативу тих земаља и рекао да се нада да ће председник Барак Обама предузети кораке како би тај извоз био омогућен и како би се смањила енергетска зависност од Русије "за пријатеље у Европи и свету".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи