Читај ми!

Нереди у Харкову, Руси шаљу војску у Украјину

Руски парламент прихватио предлог Владимира Путина да пошаље трупе у Украјину. Проруске демонстрације у Доњецку и Харкову, где су на зградама институција постављене руске заставе. Група наоружаних људи из Кијева покушала да заузме зграду кримског МУП-а, саопштено из Москве.

17.05 - Најмање 97 особа повређено у сукобима ривалских група демонстраната у Харкову, јавља агенција Итартас. Нема повреда од ватреног оружја.

16.45 - Руски сенатори ће предложити Путину да опозове америчког амбасадора из Москве, након "агресивних" коментара Барака Обаме о ситуацији у Украјини, преноси Раша тудеј.

16.20 - Горњи дом руског парламента одобрио једногласно на ванредној седници Путинов захтев да пошаље војску у Украјину.

16.00 - У горњем дому руског парламента почела ванредна седница на којој се разматра Путинов захтев за одобрењем употребе руске војске у Украјини, наводи Итартас.

15.00 - Путин затражио од сенатора државе да одобре слање руских трупа да смире ситуацију у Украјини. Руски посланици сматрају да немири на Криму захтевају такав потез, јавља Раша тудеј

14.35 - Демонстрације у Харкову и Доњецку. Руске агенције јављају да су проруски демонстранти заузели зграду локалне администрације у Харкову и подижу руску заставу.

14.20 - Александар Tурчинов именовао контраадмирала Дениса Березовског за новог шефа Морнарице. 

13.45 - Вршилац функције председника Украјине Александар Турчинов оспорио је декретом именовање проруски орјентисаног Сергеја Аксјонова за новог премијера Крима, преноси Униан.

13.00 - Украјински министар одбране Игор Пењук каже да је Русија од јуче послала 6.000 људи и 30 блиндираних возила на Крим, наводи АФП.

12.40 - Око 10.000 проруских противника нових власти у Украјини окупило се на улицама града Доњецка, упоришту свгнутог председника Виктора Јануковича, јавља АФП. 

12.20 - Аксионов признао да су кримске власти сарађивале са руском Црноморском флотом у обезбеђивању виталних објеката, преноси Униан.

11.59 - Нове, локалне власти на Криму донеле одлуку да референдум о будућем статусу тог региона буде одржан 20. марта, два месеца пре него што је најављивано. Одмах закакано ванредно заседање парламента у Кијеву. 

11.15 - Наоружани мушкарци из Кијева покушали ноћас да заузму кримско министарство полиције, неколико особа повређено у пуцњави - саопштило руско министарство спољних послова, преноси Раша тудеј.

11.00 - Украјина дугује Русији за гас око две милијарде долара, преноси Unian.net.

10.45 - Премијер Крима Сергеј Аксионов рекао да је преузео пуну контролу над војним, полицијским и другим безбедносним службама у региону.

Противници нове власти у Кијеву, протестују у североисточном граду Харкову и источном граду Доњецку. Како извештавају руске агенције, проруски демонстранти заузели су зграду локалне администрација у Харкову и подижу руске заставу.

Итартас преноси да је ситуација на централном Тргу слободе у Харкову прилично напета, а Интерфакс јавља да су зграду администрације претходно "држале" присталице евромајдана, али да су их после туче проруски демонстранти надвладали и ушли у зграду.

Према неким проценама, на Тргу слободе је око 10.000 људи, а демонстранти узвикују "Русија-Харков".

Истовремено, како јавља АФП, више од 10.000 људи демонстрира данас на улицама Доњецка. Руски медији преносе да су са здања локалне администрације скинута украјинска и подигнута руска застава.

АФП наводи да демонстранти у Доњецку, упоришту опозваног председника Украјине Виктора Јануковича, узвикују пароле у знак подршке аспирацијама Крима да се припоји Русији.

У међувремену, Савет федерације, горњи дом руског парламента, прихватио је предлог председника Владимира Путина да пошаље војне трупе у Украјину, како би смириле ситуацију у тој земљи.

Проруски оријентисан премијер Крима Сергеј Аксионов претходно је тражио помоћ Русије у успостављању "реда и мира" на том полуострву, које је у спору са новим властима у Кијеву.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је током протекле ноћи група наоружаних људи упућених из Кијева покушала да заузме зграду Министарства унутрашњих послова Крима и да "има неколико повређених".

"Захваљујући одлучном деловању одреда самоодбране, избегнут је покушај заузимања зграде МУП-а", навео је руски МИП у саопштењу.

"Позивамо оне који дају такве наредбе из Кијева на уздржаност. Сматрамо крајње неодговорним наставак притиска на, и без тога напету ситуацију на Криму", наведено је у саопштењу које је пренео Итартас.

Како јавља агенција Униан, нове украјинске власти данас су смениле начелника кримске полиције Валерија Радченка и на његово место поставили Игора Авруцког. Због тог потеза данас је руководство кримске скупштине најавило одржавање ванредног састанка.

Председник кримске владе Сергеј Аксјонов изјавио је да привремено преузима контролу над безбедносним структурама - полицијом, војском, морнарицом, министарством за ванредне ситуације, пореском и пограничном службом.

"Сви командири треба да извршавају само моје наредбе и налоге. Ко није сагласан, нека напусти службу", рекао је кримски премијер.

Неименовани амерички војни представник рекао је за АФП да је Русија послала неколико стотина војника у област Крима, након што је Кијев позвао Москву да повуче своје снаге са полуострва.

Овај коментар је, како наводи француска агенција, прва потврда администрације америчког председника Барака Обаме да је Русија започела упад на Крим.

Представници Пентагона (министарства одбране САД) су истакли да је Вашингтон фокусиран на дипломатију и да нема озбиљних разматрања било какве војне акције САД, пренео је АФП.

"Сада је то у оквирима дипломатије", рекао је један други амерички војник званичник, који такође није желео да буде именован.

Обама забринут због ситуације на Криму 

Амерички председник истакао је да је веома забринут због извештаја о кретањима руске војске на територији Украјине и упозорио званичну Москву на последице евентуалног кршења суверенитета Украјине.

"Веома нас забрињавају извештаји о кретањима војске Руске федерације на подручју Украјине", рекао је Обама у кратком обраћању новинарима у Белој кући, пренеле су светске агенције.

Председник САД је признао да Русија има интересе и културолошке и економске везе са Украјином, и војну базу на Криму, али је истакао да би "било какво кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине би било дубоко дестабилизујуће".

Нагласио је да би такви потези званичне Москве представљали кршење обавезе Русије да поштује границе Украјине и да би изазвали осуду читавог света.

"САД ће се заједно са међународном заједницом побринути да било каква војна интервенција у Украјини има последице", истакао је Обама.

Број коментара 109

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи