Јанукович: И даље сам председник

Витор Јанукович рекао да је и даље председник Украјине, да је са Владимиром Путином разговарао телефоном, али и да је "зачуђен" због "уздржног" односа Русије и Путина према догађајима у Украјини.

Смењени председник Украјине Виктор Јанукович изјавио је данас да је и даље легитимни председник, јер није потписао законе које је усвојила Врховна рада, а да је импичмент изгласан под притиском. 

На конференцији за новинаре у Ростову на Дону, Јанукович је казао да није побегао из државе, већ да је морао да напусти земљу због сопствене безбедности.

На поновољена питања новинара на који начин планира да утиче на ситуацију у Украјини, када нема основне полуге власти, и кад су му чак окренули леђа и колеге из Партије региона, Јанукович је одговарао неодређено, понављајући да је легитимни председник.

Упитан да ли га председник Русије Владимир Путин такође сматра легитимним председником, он није одговорио директно. Навео је да се откада је дошао у Русију није срео са њим, већ само разговарао телефоном. "Када Владимир Путин буде имао времена да се сретнемо, разумећу његов однос", казао је Јанукович.

Казао је да је "зачуђен" због "уздржног" односа Русије и Путина у односу на догађаје у Украјини. "Русија не може да стоји по страни, без учешћа у судбини Украјине која јој је сусед, и треба да искористи све могућности да спреци хаос, терор, који данас постоји у Украјини", додао је.

Јануковч је међутим указао да је "категорички против инвазије руских војних трупа" на територију Украјине. 

Он је рекао да Врховну раду не сматра легитимном, те да председнички избори треба да буду одржани до краја године, заједно са уставним реформама.

Јанукович је критиковао ЕУ због подршке "радикалима" и неинсистирања на реализацији споразума са опозицијом од 21. фебруара, рекавши да је "преварен" потписивањем тог споразума.

Обраћајући се, како је рекао, народу Украјине, Јанукович је тражио "опроштај од оних који су страдали и који страдају" и обећао да ће "чинити све што може до краја живота".

На питање чега се стиди, смењени украјински председник је одговорио: "Стидим се, хоћу да се извиним ветеранима, украјинском народу за то што се десило. Нисам имао довољно снаге да одржим стабилност и спречим хаос".

Јанукович је рекао и да ће се вратити у Украјину чим буде имао реалну могућност и гаранције међународних посредника за безбедност.

На питање како се нашао у Русији, рекао је да су му помогли "официри-патриоте", а да се сместио код старог пријатеља недалеко од Ростова на Дону, који му је пружио уточиште.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи