Читај ми!

Израел тражи признање да је јеврејска држава

Бенјамин Нетанјаху истакао захтев да палестинска страна призна Израел као јеврејску државу. У тренутку када се приближава рок за постизање мировног споразума, захтев схваћен као завера која ће отежати постизање договора.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху истакао је захтев да палестинска страна призна Израел као јеврејску државу, у тренутку када се приближава рок за постизање мировног споразума са Палестинцима, а у преговорима нема резултата.

Нетанјаху је објаснио да би палестинско признавање Израела била основна компонента истинског мира.

"Ово је јеврејска земља. Ово је јеврејска држава", рекао је Нетанјаху ове недеље лидерима Јевреја у САД који су у посети Израелу.

Нетанјаху истиче да је то заправо "корен сукоба" с Палестинцима још од нереда који су избили у Јафи, убрзо после доласка његовог покојног деде из Пољске 1921. године.

"Постојало је основно противљење сваком јеврејском присуству, противљење које је расло", оценио је премијер Израела.

"Ми смо овде непрекидно скоро 4.000 година. То је земља на којој је наш идентитет утврђен, то је наша домовина, овде је наша држава која је поново рођена и Палестинци то морају да прихвате", подсетио је Нетанјаху.

Он сугерише да би признање Израела као јеврејске државе окончало сукоб, али да би у исто време спречило повратак палестинских избеглица на данашњу територију Израела.

Палестинци одбијају тај захтев, јер не одустају од права на повратак оних који су побегли или су истерани из својих домова у рату 1948, после стварања Израела.

Палестинска ослободилачка организација (ПЛО) званично је признала Израел још пре две деценије, пре потписивања привременог мировног споразума у Ослу 1993. Они, међутим, неће да признају јеврејски карактер те земље и то не само зато што их брину последице по палестинске избеглице и њихове потомке, већ и због права Арапа, који чине 20 посто од осам милиона становника Израела.

Завера против постизања споразума?

Палестински званичници кажу да се захтев о признању Израела као јеврејске државе све чешће понавља у последњим годинама и месецима, и да је то израелска завера смишљена да отежа постизање споразума.

Бивши палестински преговарач Набил Шат рекао је недавно страним новинарима да је тај неспоразум преокупирао америчког државног секретара Џона Керија, који посредује у преговорима, иако није био укључен раније у мировни процес, нити у један потписани документ између Израела и Палестинаца.

Као кључни неспоразуми између два народа увек су истицани статус Јерусалима, будуће границе, безбедносни аранжмани, судбина палестинских избеглица, подела воде, подсетио је Шат, како је пренео Би-Би-Си.

Он је такође рекао да Египћани и Јорданци нису морали да признају Израел као јеврејску државу када су потписали мировне споразуме и зато то назива новим торпедом.

Директни преговори о миру обновљени су захваљујући Керијевим напорима крајем јула прошле године, али са мало опипљивих резултата до сада. Очекује се да Кери ускоро представи обема странама оквир мировног споразума, који би заправо био основа за наставак преговора.

Према непотврђеним извештајима, предлог ће укључити фазно повлачење Израела са Западне обале, уз посебне безбедносне аранжмане за Јорданску долину, на граници између те територије и Јордана.

Предвиђа се и да неће бити повлачења из одређених блокова јеврејских насеља на окупираној палестинској земљи и да ће се Палестинцима уместо тога понудити размена територија.

У оквиру ће се наводно предложити да у источном Јерусалиму буде главни град државе Палестине, али и да палестинске избеглице немају право на повратак у Израел. На крају преговора Израел би требало да буде признат као јеврејска држава.

У међувремену, велика група Израелаца планира да лобира да Кнесет прогласи законом први пут јеврејску државу.

"Када склопимо споразум, то ће бити споразум између националне државе јеврејског народа и националне државе палестинског народа," најавио је Нетанјаху.

И мада неки Израелци сматрају да је тај захтев заиста смишљен да закомпликује преговоре, идеја има широку подршку и верује се да заправо палестинско одбијање продужава сукоб.

Што се САД тиче, оне обично не признају државу по националности, али је заменица портпарола Беле куће Мари Харф рекла да та земља признаје Израел као јеврејску државу.

И сам амерички председник Барак Обама рекао је у Конгресу у јануару да су циљеви преговора "достојанство и независна држава за Палестинце и трајни мир и безбедност за државу Израел - јеврејску државу", пренео је АП.

У сваком случују, истицањем захтева за признањем јеврејске државе поново су покренута питања да ли су Јевреји нација или индивидуе које деле исту религију, и да ли би религија требало да има државу, и да ли би држава требало да има религију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи