Читај ми!

Иран, Куран спасао осуђенике на смрт

Петнаест осуђеника на смрт у Ирану помиловани пошто су напамет знали Куран. У Ирану не постоји закон о помиловању, већ то зависи од злочина који су починили, наводе Амнести интернешенел и Хјуман рајтс воч.

Иран је недавно помиловао 15 осуђеника на смрт јер су напамет знали Куран, саопштиле су међународне организације за заштиту људских права.

Позивајући се на иранску агенцију ИСНА, 15 затвореника, међу којима пет жена, помиловано је јер су знали напамет исламску свету књигу Куран.

У Ирану две хиљаде затвореника чека на извршење смртне казне. Амнести интернешенел наводи да је Иран друга земља на свету после Кине по броју погубљења на годишњем нивоу.

Од доласка председника Хасана Роханија на власт у августу 2013. године, број јавних погубљења вешањем је повећан иако је "председник обећао умереност, у земљи познатој по веома строгим законима", наводи АИ.

Организација Хјуман рајтс воч наводи да су од доласка Роханија на власт погубљене 483 особе, а од почетка ове године 134.

Обе организације прецизирају да у Ирану не постоји закон којим би осуђеници на смрт били помиловани. Такође, како наводе, не значи да ће сви који напамет знају Куран бити помиловани и истичу да то зависи од злочина који су починили.

Смртна казна у Ирану се може добити за убиство, силовање, педофилију, шверц дроге, оружани напад, отмицу, тероризам и издају.

Помиловање на основу знања Курана спроводи се у Кувајту, Уједињеним Арапским Емиратима и у палестинском појасу Газе, наводе обе организације.

Учење Курана напамет није једноставно, јер садржи 114 поглавља и 77.430 речи написаних на архаичном арапском језику који могу да разумеју само стручњаци за језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи