Читај ми!

Тајланд, опкољен премијеркин кризни штаб

Демонстранти опколили кризни штаб премијерке Јинглак Шинаватре у предграђу Бангкока. Верује се да се премијерка у то време није налазила у згради. Прогањаћемо је по читав дан док више не буде могла овде да живи, каже вођа протеста.

Тајландски опозициони демонстранти опколили су кризни штаб премијерке Јинглак Шинаватре, интензивирајући своју кампању дан после драматичних уличних сукоба у којима је погинуло пет, а рањено неколико десетина људи у Бангкоку.

Неколико хиљада антивладиних демонстраната окупило се испред канцеларије сталног секретаријата одбране, у предграђу Бангкока, где Јинглакова држи састанке протеклих неколико недеља, пошто је избачена из зграде владе коју су опколили демонстранти.

Верује се да се премијерка у то време није налазила у згради секретаријата. Тензије су ослабиле након што су војни званичници који су се тамо налазили пристали да разговарају са вођом протеста Сутепом Таугсубаном.

"Ако Јинглакова још долази овде да ради ми ћемо долазити сваки дан", рекао је Сутеп, који је чак наговестио да би премијерка могла бити протерана из земље.

"Прогањаћемо је по читав дан док више не буде могла овде да живи. Одмазда против Јинглакове мора бити интензивирана", рекао је он касније окупљеним демонстрантима који су му клицали.

У уторак су сукоби избили када је полиција покушала да растера демонстранте у делу Бангкока у коме се налазе многе историјске грађевине. Убијен је један полицајац и четворо цивила, саопштила је хитна помоћ, док је више од 60 људи повређено.

Шеф Савета за националну безбедност Парадорн Патанатабут изјавио је да се за данас не планира нова операција сузбијања демонстраната, али је негирао да су власти у јучерашњој операцији поражене.

"Операција није била неуспешна. Бар смо поново заузели министарство енергетике и 80 одсто зграда у владином комплексу објеката", рекао је Патанатабут, пренео је АФП.

Демонстранти траже да влада поднесе оставку и да је замени народни савет који би изменио политичке и изборне законе ради борбе против дубоко укорењене корупције.

Средња класа и монархистички естаблишмент у Бангкоку већ осам година су у сукобу са, углавном, сиромашнијим становницима руралних области који су присталице премијерке Јинглак Шинаватре и њеног брата, бившег премијера Таксина Шинаватре, који је свргнут у војном пучу 2006. године.

Демонстранти оптужују Шинаватрину породицу за корупцију и непотизам.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи