Читај ми!

Кијев у пламену, 26 мртвих

Снаге безбедности широм земље покренуле "антитерористичку" операцију, преноси АФП. Сукоби демонстраната и полиције у Кијеву. Најмање 26 људи јуче страдало, а више од 700 повређено. Међу погинулима је и десет полицајаца. Пропали покушаји договора председника Виктора Јануковича и опозиције. ЕУ разматра санкције Кијеву.

19.05 - Виктор Јанукович сменио начелника генералштаба украјинске војске Владмира Замана, саопштила прес-служба председника.

18.40 - Сергеј Лавров апеловао на званичнике ЕУ да искористе своје везе међу лидерима опозиције и приволи их на преговоре. Опозиција би требало да се дистанцира од радикалних група, поручио Лавров.

17.50 - Демонстранти заузели зграде државне телевизије и радија као и главне поште, јавља Раша тудеј. Према наводима медија, зграду поште као свој главни штаб користи радикална група под називом "Десни сектор".

17.33 - Полиција и демонстранти спремни за нове обрачуне у Кијеву. Неколико хиљада полицајаца распоређено око Мејдана, а опозиционари спремили стотине Молотовљевих коктела, јавља сајт unian.net. 

15.35 - Опет избили сукоби између полиције и демонстраната у Кијеву. АФП преноси да су снаге безбедности широм земље покренуле "антитерористичку" операцију.

15.10 - Украјинска служба безбедности најавила велику "антитерористичку" акцију широм земље, јер су "радикални елементи" у претходна 24 часа дошли у посед око 1.500 комада ватреног оружја и око 100.000 комада муниције. 

14.31 - Број жртава јучерашњег насиља у Кијеву порастао на 26: 16 демонстраната и десет полицајаца, саопштило министарство унутрашњих послова. Повређена је укупно 751 особа.

13.14 - Украјинска полиција саопштила да је 19 од 25 погинулих током нереда у Кијеву усмрћено хицима из ватреног оружја. 

12.40 - Кремљ је дешавања у Кијеву оценио као покушај државног удара и поручио да се не сме дозволити "југословенски сценарио" у Украјини. 

12.22 - Виктор Јанукович прогласио 20. фебруар даном жалости. Лидери УН на хитном састанку поводом догађаја у Украјини. У Лавову демонстранти заузели затвор и пустили све који су се налазили у притвору.

10.50 - Совјетски и украјински атлетичар Сергеј Бупка апеловао на обе стране у политичкој кризи у Украјини да положе оружје и прекину насиље. 

10.20 - Зграда Дома синдиката на Тргу независности, у којој је седиште опозиције, тешко је оштећена у ноћашњем пожару. Према незваничним информацијама, ватрогасци су ноћас из зграде избавили 41 особу. 

09.50 - На улицама Кијева тренутно је затишје. Додатне полицијске снаге окупљају се на прилазима Тргу независности.

09.20 - Полиција блокира бар половину путева који воде из града, па је Кијев делимично одсечен од остатка земље, јављају извештачи из украјинске престонице.

После неколико сати релативног мира, у центру Кијева су данас послеподне опет избили сукоби између полиције и демонстраната. Агенција Франс прес преноси да су снаге безбедности широм земље покренуле "антитерористичку" операцију против "радикалних елемената". У јучерашњим сукобима убијено 26 особа.

Полиција која је распоређена око кијевског Трга независности, познатог и као Мајдан, бацила је шок бомбе и употребила водене топове како би разбила протест, наводи агенција Асошијетед прес.

Хиљаде присталица опозиције узвратиле су Молотовљевим коктелима и каменицама бранећи трг на којем се окупљају више месеци.

Окршаји полиције и демонстраната настављени су током ноћи и јутра. Како наводи Раша тудеј, демонстранти су палили возила и гуме, нападали полицију Молотoвљевим коктелима, док су снаге безбедности узвраћале гуменим мецима и шок бомбама.

Према саопштењу Министарства унутрашњих послова, повређена је 751 особа, укључујући и пет новинара.

Међу погинулима је и новинар украјинског дневника Вести Вјачеслав Веремиј, који је убијен из ватреног оружја. Грузијска амбасада у Кијеву потврдила је да је међу погинулима и један њихов грађанин.

Покушај да се постигне договор између председника Украјине Виктора Јануковича и опозиционих лидера је, како преносе светски медији, пропао.

"Рекао сам Јануковичу да влада мора одмах повући своје снаге и окончати крвави сукоб зато што људи гину. Како можемо да разговарамо док се пролива крв?", рекао је један од лидера опозиције Виталиј Кличко после разговора који су одржани касно ноћас.

Међутим, Кличко каже да му је Јанукович пренео да неће повући снаге безбедности са Трга независности.

Јанукович се у међувремену обратио јавности, позвао опозицију да се "дистанцира од екстремиста" и упозорио их да ће, у противном, "другачије разговарати".

Украјински председник је навео да су неки представници опозиције "прешли границу" када су своје присталице позвали да на протесте понесу оружје.

Наоружане демонстранте назвао је "криминалцима" и упозорио их је да ће одговарати пред судом.

Забринуте владе западних земаља тражиле су уздржаност и дијалог.

Потпредседник САД Џозеф Бајден позвао је телефоном Јануковича, апелујући на њега да повуче владине снаге и покаже максималну уздржаност, саопштила је Бела кућа.

Раша тудеј јавила је ноћас да полиција користи снајпере са гуменим и бојевим мецима, којима циља опозиционе лидере на бини у централном делу Трга независности.

Опозициони лидер Александар Турчинов рањен је док је био на бини. Преко Твитера је поручио да је задобио лакшу повреду лица и да је добро, као и да претпоставља да је погођен из снајпера.

Нереди су се проширили на најмање три града у западном делу земље. Полиција је саопштила да су демонстранти заузели зграде регионалних влада у градовима Ивано-Франкивск и Лавов.

Медији су објавили да су демонстранти запалили главну полицијску станицу у граду Тернопил. 

Жестоки сукоби у украјинској престоници почели су јуче ујутро, када је полиција спречила демонстранте да дођу до зграде парламента.

Демонстранти су, у покушају да дођу до зграде, на полицајце бацали каменице и камене плоче са плочника, а полиција је одговорила испаливши гумене метке и димне бомбе.

После неуспешног покушаја да дођу до зграде парламента, опозициони демонстранти су заузели Јануковичево партијско седиште и део зграде запалили Молотовљевим коктелима.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи