Читај ми!

Закон о амнестији, почетак краја кризе?

Иако је на снагу ступио Закон о амнестији, на основу кога се одустало од кривичног гоњења ухапшених демонстраната, протести у Украјини се настављају. Лидери опозиције траже од Берлина да их финансијски подржи и да влади уведе санкције.

У Украјини је ступио на снагу Закон о амнестији, на основу кога власти одустају од кривичног гоњења ухапшених демонстраната. Ипак, антивладини протести се настављају. Лидери опозиције су у Берлину и од канцеларке Ангеле Меркел траже увођење санкција украјинском руководству и да Немачка преузме водећу улогу у преговорима.

Уступке су направиле и једна и друга страна. Демонстранти су напустили Градску скупштину у Кијеву, која је од почетка децембра за њих била штаб револуције, а влада испунила обећање и ослободила све ухапшене учеснике тромесечних портеста.

"Закон ступа на снагу и он ће се спроводити. Двеста шездесет и осам људи биће ослобођено кривичне одговорности, док ће 108 случајева бити затворено", каже главни украјински тужилац Виктор Пшонка.

За међународне званичнике и аналитичаре закон о амнестији могао би да значи почетак краја украјинске кризе. У Берлину су водећи украјински опозициони политичари. Од немачке канцеларке очекују да их финансијски подржи, а за украјинску владу траже санкције.

"Једино решење јесте широка коалициона влада. Само ако добијемо нову, кредибилну владу, наши европски партнери обезбедиће јој финансијску помоћ, сматра један од лидера опозције Арсениј Јацењук.

Лидер странке УДАР Виталиј Кличко истиче да опозиција има своју визију за решење кризе.

Како пише немачки Шпигл, бивши боксер Виталиј Кличко носилац је наде за приближавање Украјине Европској унији.

Меркелова и група конзервативних европских партија желе да га подрже, али му тренутно недостаје реторичка рутина и политичко искуство да буде прави противкандидат председнику Виктору Јануковичу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи