Читај ми!

УН тешко оптужују Пјонгјанг

Пошто су наложили систематску тортуру, изгладњивање и масовна убиства на граници геноцида, шефови севернокорејских безбедносних служби и врховни лидер Ким Џонг Ун лично, треба да се суоче са међународном правдом, саопштила Истражна комисија УН. Пјонгјанг одбацио извештај назвавши га "производом политизације људских права коју врше ЕУ и Јапан у савезништву са САД".

Шефови севернокорејских безбедносних служби, па чак и врховни лидер Ким Џонг Ун лично, треба да се суоче са међународном правдом због тога што су наложили систематску тортуру, изгладњивање и масовна убиства на граници геноцида, саопштила је Истражна комисија Уједињених нација.

Истражитељи су Киму у писму поручили да саветују УН да случај Северне Кореје препусте Међународном кривичном суду (МКС) како би кривци "можда и ви лично" одговарали за почињена кривична дела.

Северна Кореја је одговорила да "категорички и у потпуности" одбацује извештај истражитеља који је назвала "производом политизације људских права коју врше ЕУ и Јапан у савезништву са америчком непријатељском политиком", преноси Ројтерс.

Истражитељи су, такође, рекли Кимовом главном савезнику Кини, да "можда помаже и подстиче злочине против човечности" тиме што шаље имигранте и одбегле назад у Северну Кореју где трпе тортуру и погубљење, што су кинески званичници негирали.

Мајкл Кирби, председник независне Истражне комисије, рекао је за Ројтерс да злочини које је тим стручњака каталогизовао у извештају од 372 стране, подсећају на злочине које су нацисти починили за време Другог светског рата.

У извештају независних истражитеља наводе се злочини као што су убиства, мучења, силовања, отмице, поробљавања, изгладњивања и егзекуције.

"Озбиљност, размере и природа ових злочина немају пандан нигде у савременом свету", истакао је Кирби.

То је закључак проистекао из истраге која је трајала годину дана. Њоме су обухваћена сведочења оних који су успели да побегну, укључујући бивше чуваре у политичким логорима, на саслушањима у Јужној Кореји, Јапану, Великој Британији и САД.

САД су саопштиле да нови извештај УН "јасно и недвосмислено документује бруталну реалност" кршења људских права у Северној Кореји.

Вашингтон поздравља и подржава извештај "који пружа снажан доказ о распрострањеном, систематском и тешком кршењу људских права" које врши севернокорејски режим, рекла је заменица портпарола Стејт департмента Мари Харф, пренео је АФП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи