Читај ми!

Ренци и званично мандатар

Досадашњи градоначелнике Фиренце Матео Ренци и званично именован за мандатара за састав нове италијанске владе. Ренци најављује да ће званичне разговоре о коалицији почети сутра и очекује да ће тај процес потрајати неколико дана.

Председник Италије Ђорђо Наполитано именовао је досадашњег градоначелника Фиренце Матеа Ренција за мандатара за састав нове италијанске владе након што је премијер Енрико Лета порошле седмице поднео оставку, саопштено је из Наполитановог кабинета.

Да би саставио нову владу, Ренцију, који је са Наполитаном данас разговарао око 90 минута, је неопходно да постигне коалициони споразум са мањом партијом десног центра НЦД, након чега би касније током недеље парламент гласао о поверењу његовом кабинету.

Необично дуг разговор Наполитана и Ренција, јасно указује на велики број проблема, због чега је Ренци са резервом прихватио мандат за састав владе.

"Важно је да све значајне полтичке снаге - у влади, у парламенту, буду свесне наредних корака. То су уставне реформе, изборни закон, реформа тржишта рада, државне администрације и фискална реформа", истакао је Ренци. 

Највећи проблем новог мандатара је подела министарских фотеља. Различити политички интереси присиљавају Ренција да формира владу са 18 уместо са 12 чланова, а несигурна већина у Сенату може да буде непремостива препрека за опстанак владе до краја мандата 2018. године што је један од Ренцијевих зацртаних циљева.

Аналитичар Ђовани Орсина сумња да ће нова влада владати и годину дана јер је тешко предвидети шта све чека Италију до 2018. године.

У међувремену, агенција за процене "Мудис" подигла је рејтинг економске перспективе Италије са негативног на стабилни ниво. Значајан ветар у Ренцијева леђа није случајан.

У Бриселу и Европској банци детаљно су упознати са чињеницом да није мали број парламентарних партија почев од Берлусконијеве Форце Италије, Покрета пет звезда, Лиге севера, које желе да Италија изађе из евро зоне. Зато је неопходно додатно подржати младог, енергичног и амбициозног Ренција.

Уколико би постао нови италијански премијер, 39-годишњи Ренци би био најмлађи човек на функцији председника владе у историји те земље.

Ренци је навео да ће званичне разговоре о коалицији почети сутра и предвидео да ће тај процес потрајати неколико дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи