Читај ми!

Кери тражи притисак Москве на сиријске власти

Русија треба да буде део решења, а не да сиријском председнику помаже да ојача положај, поручје амерички државни скеретар Џон Кери. Сереј Лавров одбацио те оптужбе.

Амерички државни секретар Џон Кери оптужио је сиријског председника Башара ел Асада да опструира мировне преговоре и позвао Русију да утиче на свог савезника у Дамаску да преговара са опозиционим лидерима.

"Јасно је да Башар ел Асад покушава да добије битку на терену, уместо да са добрим намерама дође за преговарачки сто", рекао је Кери на конференцији за новинаре у Џакрти, где је боравио у оквиру азијске турнеје.

Амерички званичник је рекао да Русија треба да буде део решења, а не да сиријском председнику даје још оружја и помоћи чиме му омогућава да ојача положај.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров одбацио је данас оптужбу америчког државног секретара Џона Керија.

"Испунили смо све оно што смо обећали (у вези са решавањем сиријске кризе)", рекао је Лавров.

Он је додао да Москва сваки дан ради са сиријским властима, и оценио да режим у Дамаску није тај који ствара највише проблема.

"Подаци показују да режим не ствара највише проблема, већ терористи и терористичке организације које су све бројније у Сирији и које се не повинују ниједној политичкој структури", рекао је Лавров.

Сиријски министар спољних послова Валид ел Моалем оптужио је јуче САД да покушавају да створе "негативну климу" за дијалог, после друге рунде мировних преговора сиријских власти и опозиције у Женеви. 

Друга рунда преговора представника сиријског режима и опозиције која тражи његово свргавање завршена је без решења. Сиријске власти одбиле су да разговарају о томе како да се формира прелазна влада, на чему су инсистирали опозиција и њене западне присталице.

Више од 140.000 људи је погинуло у Сирији од почетка грађанског рата пре три године, саопштила је данас сиријска Опсерваторија за људска права са седиштем у Бејруту.

Најмање 140.041 особа од којих 49.951 цивил је погинуо од почетка рата, наводи Опсерваторија и додаје да међу цивилима има 7.626 деце и 5.064 жена.

Опсерваторија је навела да је око 55.000 војника режима Башара ел Асада погинуло, а у опозицији око 25.000 бораца.

Та невладина организација наводи и број од скоро 3.000 неидентификованих лица.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи