Читај ми!

Мурсијеви адвокати напустили судницу

Почео први судски поступак против бившег египатског председника Мухамеда Мурсија и лидера Муслиманске браће. Браниоци напустили судницу, у знак протеста због звучно изолованих стаклених кавеза у којима се оптужени налазе током суђења.

Адвокати свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија и осталих оптужених за ковање завере са страним групама и поткопавање националне безбедности, напустили су данас судницу, у знак протеста због звучно изолованих стаклених кавеза у којима се оптужени налазе током суђења, пренела је државна телевизија.

Судија у процесу против Мурсија и још 35 оптужених, пошто су адвокати напустили судницу првог дана суђења у том процесу, најпре је прогласио паузу, да би нешто касније саопштио да се суђење одлаже до 23. фебруара.

Како је пренела приватна телевизијска мрежа Си-Би-Си (ЦБЦ), судија је адвокатима рекао да ће се процес наставити без њих. Та телевизија је такође пренела да је Мурси викао на почетку суђења да не чује ништа.

Судија је послао техничаре да испитају кавез како би проверили Мурсијеве тврдње, преноси ЦБЦ. Судија је потом наредио да се појача звук како би Мурси боље чуо. Адвокати оптужених су и после тога остали незадовољни, те су напустили судницу.

Мурси и остали оптужени стављени су у кавез, пошто су ометали чак и друга суђења надвикујући се са судијом и узвикујући слогане. Кавез је тако направљен да судија има контролу над тим да ли може да се чује оно што оптужени говоре, или не.

Мурсија је војска свргла у јулу прошле године, после масовних протеста у којима је тражена његова смена након само годину дана на челу државе. Он се сада, заједно са лидерима његовог Муслиманског братства, суочава са неколико суђења, по различитим оптужбама, од којих је за неке запрећена смртна казна.

Од како је Мурси свргнут, Египат се налази у готово константним немирима.

Присталице бившег председника скоро свакодневно организују протесте, захтевајући његов повратак на власт, што је наишло на оштре мере снага безбедности које су убиле стотине људи и ухапсиле хиљаде припадника Братства.

Истовремено, нова прелазна влада означила је Братство као насилни покрет и прогласила га терористичком групом.

С тим у вези су и оптужбе на суђењу које је почело данас, према којима се тврди да је Братство сарађивало са терористима од 2005, како би освојило власт и остало на њој, ковало заверу за уништење полиције и масовна бекства из затвора током устанка 2011. у којем је свргнут дугогодишњи председник Египта Хосни Мубарак.

Поред Мурсија, оптужени су лидер Братства Мухамед Бади, као и два моћна Бадијева заменика, Хајрат ел Шатер и Махмуд Езат. Езат и још 17 оптужених у том случају су у бекству и суди им се у одсуству.

Међу њима су и припадници палестинске екстремистичке организације Хамас.

Тужиоци су у уводној речи тврдили да су Мурси и 35 осталих оформили међународну терористичку мрежу која је повезала екстремистичке џихадистичке групе у региону, међу којима су Хамас, либански Хезболах и иранска Револуционарна гарда, да су размењивали и откривали државне тајне, финансирали терористе и обучавали добровољце за борбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи